latinica  ћирилица
18/10/2019 |  07:56 | Autor: SRNA

Izložba o istoriji SPC u Trstu

Istorija Srpske pravoslavne crkve /SPC/ u Trstu predstavljena je na izložbi Arhiva Srbije pod nazivom "Crkva Svetog Spiridona u Trstu", koja će biti otvorena danas u ovom italijanskom gradu.
800 godina SPC - Foto: RTRS
800 godina SPCFoto: RTRS

- Brojnim fotografijama, planovima, skicama stare i nove crkve, dokumentima o posetama srpskih i austrijskih vladara crkvi, vestima iz štampe, spiskovima sveštenika i predsjednika Crkvene opštine predstavljena je istorija Srpske pravoslavne crkve u Trstu - saopšteno je iz Arhiva Srbije.

Posebnu tematsku cjelinu na izložbi čine dokumenta o srpskim porodicama čiji su članovi bili dobrotvori crkve i srpske zajednice.

Sastavni dio izložbe čine tri multimedijalne prezentacije o ikonama, saradnji Arhiva Srbije i Srpske pravoslavne crkvene opštine u Trstu, kao i o višegodišnjem radu stručnjaka Arhiva Srbije na sređivanju i zaštiti arhivske građe u Arhivu ove crkvene opštine.

Izložbu prati bogato ilustrovani katalog na srpskom i italijanskom jeziku.

Autori izložbe i kataloga su Јelica Reljić i Miroslav Perišić.

Izložbu će otvoriti Njegovo preosveštenstvo episkop austrijsko-švajcarski Andrej, a obratiće se direktor Arhiva Srbije Miroslav Perišić, predsjednik i potpredsjednik Crkvene opštine Rade Milivojević i Zlatimir Selaković, navedeno je u saopštenju.

Izložba je realizovana u okviru obilježavanja 150 godina Hrama Svetog Spiridona u Trstu, a u nedjelju, 20. oktobra, planirano je osveštanje crkve u prisustvu brojnih vladika i predstavnika grada Trsta.