latinica  ћирилица
18/10/2019 |  09:31 | Autor: SRNA

Izmjenama Zakona o dječijoj zaštiti do boljih uslova za rad

Odredbama Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dječijoj zaštiti propisano je novo rasterećenje poslodavaca i stvaranje boljih uslova za rad i poslovni ambijent.
Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite (foto: Ilustracija) -
Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite (foto: Ilustracija)

- Predloženim odredbama ovog zakona poslodavcima, korisnicima prava na refundaciju iz važećeg Zakona u 2020. godini biće vršena refundacija naknade plate u iznosu od 100 odsto bruto plate, nakon izvršene isplate naknade plate radniku. Ovakvim zakonskim rješenjem smanjiće se troškovi porodiljskog odsustva zaposlenih radnica svim poslodavcima - rečeno je Srni u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite.

Programom ekonomskih reformi Republike Srpske za period od 2018. do 2020. godine i Memorandumom zaključenim između Unije udruženja poslodavaca i Vlade Republike Srpske utvrđena je obaveza Vlade Srpske da u trogodišnjem periodu u cjelosti preuzme troškove naknada bruto plate poslodavcima, korisnicima refundacije naknade plate iz važećeg zakona.

Zakonom o dječijoj zaštiti poslodavcima, korisnicima prava na refundaciju naknade plate iz ovog zakona u 2019. godini refundiralo se u iznosu 80 odsto bruto plate, nakon izvršene isplate naknade plate.

- Ovim zakonom je izmijenjen uslov za ostvarivanje prava na materinski dodatak za sve nezaposlene porodilje bez obzira na raniji radni status. Ako je u vrijeme poroda porodilja nezaposlena i ima prebivalište u Republici Srpskoj najmanje godinu dana prije rođenja djeteta može ostvariti pravo na materinski dodatak - pojasnili su u Ministarstvu.

Razlog za donošenje ovog zakona je i efikasniji rad organa koji odlučuju o pravima iz dječije zaštite, jer je važećim Zakonom o dječijoj zaštiti propisano da centri za socijalni rad i službe socijalne zaštite sprovode prvostepene postupke za priznavanje prava iz dječje zaštite, a Јavni fond za dječiju zaštitu je organ koji odlučuje o žalbi u drugostepenom postupku.

- Preuzimanjem nadležnosti centara za socijalni rad i službi socijalne zaštite iz oblasti dječije zaštite od Fonda, odnosno njegovih organizacionih jedinica, znatno će se olakšati rad centara i službi, a korisnici prava iz dječije zaštite će brže i na jednostavniji način ostvariti prava iz ove oblasti - smatraju u Ministarstvu.

Centri i službe socijalne zaštite zbog prevelikog obima posla nisu u mogućnosti da u zakonom propisanom roku odluče o zahtjevima stranaka za ostvarivanje prava iz dječije zaštite, pa se time stvaraju tehnički problemi isplate naknada za priznata prava korisnicima, propisanih važećim Zakonom o dječijoj zaštiti.

- Poslovi iz oblasti dječije zaštite su centrima i službama, propisani važećim zakonom, predstavljali i dodatno opterećenje koje se ogledalo u materijalnim troškovima u vezi sa sprovođenjem postupaka za ostvarivanje prava iz dječije zaštite, te plate i druga primanja, u skladu sa zakonom i kolektivnim ugovorom, za zaposlene radnike u centrima i službama socijalne zaštite - navode iz resornog ministarstva.

Napominje se da bi se novim zakonskim rješenjem pojačala kontrola trošenja budžetskih sredstava od Fonda za dječiju zaštitu, namijenjenih za dječju zaštitu.

U Ministarstvu su naveli da je razlog za donošenje ovog zakona i činjenica da određene kategorije nezaposlenih lica, roditelji-njegovatelji ili njegovatelji, koji se brinu o djeci sa smetnjama u razvoju ili o licima sa invaliditetom nisu u mogućnosti da zasnuju radni odnos i na taj način obezbijede sebi i porodici novčana sredstva za zadovoljavanje osnovnih životnih potrebe.

Iz navedenih razloga, a primjenom strateškog dokumenta Strategije unapređenja društvenog položaja lica sa invaliditetom u Republici Srpskoj od 2017. do 2026. godine normirano je novo pravo u oblasti dejčije zaštite - naknada roditelju-njegovatelju ili njegovatelju.

- Propisivanje ovog prava kao zakonske materije poboljšaće se, indirektno, minimalna socijalna sigurnost djece sa smetnjama u razvoju, što predstavlja jedan od ciljeva i aktivnosti predviđeni strateškim dokumentom - rekli su u Ministarstvu.

U Ministarstvu su pojasnili da bi novo pravo u oblasti dječje zaštite ostvarivali, kao novčanu naknadu, roditelji-njegovatelji ili njegovatelji koji se brinu o djeci sa smetnjama u razvoju 24 časa dnevno.

Naknada roditelju-njegovatelju ili njegovatelju će, kako se navodi, zajedno sa drugim primanjima po osnovu priznatih prava iz socijalne i dječje zaštite djeci sa smetnjama u razvoju, poboljšati položaj porodica koje brinu o njima.

- Dakle, unaprijedila bi se podrška biološkoj porodici, a uvođenje novog prava za djecu sa smetnjama u razvoju predstavlja i prevenciju smještaja djece sa smetnjama u razvoju u ustanove socijalne zaštite. Samim tim će se poboljšati i materijalni položaj djece sa smetnjama u razvoju, a djeca ostaju u svojim porodicama - ističu iz Ministarstva.

Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dječijoj zaštiti trebalo bi da se nađe na dnevnom redu sjednice Narodne skupštine Republike Srpske 22. oktobra.