latinica  ћирилица
18/10/2019 |  13:03 ⇒ 13:03 | Autor: SRNA

Ako nema zajednice srpskih opština, nema ni Briselskog sporazuma

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je da ako nema zajednice srpskih opština - nema ni Briselskog sporazuma.
Ivica Dačić (Foto: Dragan Kujundžić) - Foto: TANЈUG
Ivica Dačić (Foto: Dragan Kujundžić)Foto: TANЈUG

Dačić je ocijenio da je zlatno doba Prištine prošlo i da je samoproglašena nezavisnost Kosova, u stvari, mrtvo slovo na papiru.

Više od polovine zemalja UN ne priznaje nezavisnost samoproglašenog Kosova, imajući u vidu da Priština ne može da skupi ni 70 glasova na raznim međunarodnim forumima, rekao je Dačić povodom izjave kandidata za premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija da je zajednica srpskih opština mrtvo slovo na papiru.

- Kurti je do sada bio u opoziciji, a kada ste u opoziciji, lako je da govorite o svemu. Kada dođete na vlast, morate da imate održiv pristup problemima. Ako je tako kao što kaže, ako nema zajednice srpskih opština, onda nema ni Briselskog sporazuma, i onda Srbija treba da prouči šta to za nas znači - rekao je Dačić za Televiziju Prva.

On je ocijenio kao gluposti najave Kurtija da će ukinuti takse, da traži reciprocitet u odnosima sa Beogradom, pa čak i ratnu odštetu, istakavši da bi Kurti bio u zatvoru da je bilo pravde.

Dačić je rekao da dolazak ruskog premijera Dmitrija Medvedeva u Srbiju nije odgovor na američko nametanje u dijalogu Beograda i Prištine, nego da je ta posjeta davno dogovorena.

- Posjeta je rezultat toga da Srbija i Rusija mnogo pažnje posvećuju važnim datumima iz naše istorije, kao što je oslobođenje Beograda. Ove godine je mini-jubilej - 75 godina od oslobođenja grada i tim povodom je ova poseta. Ona je samo kontinuitet naše strateške saradnje - precizirao je Dačić.

On je podsjetio da predstoji sastanak predsjednika dvije zemlje Aleksandra Vučića i Vladimira Putina, kao i njegov sastanak sa ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovim.