latinica  ћирилица
18/10/2019 |  14:30 ⇒ 14:37 | Autor: SRNA

Čeka se adekvatna lokacija za smještaj migranata

Ministarstvo bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu već duže traži od lokalnih vlasti da obezbijede adekvatnu lokaciju na kojoj bi bio izgrađen novi prihvatni centar za smještaj migranta na području Unsko-sanskog kantona.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

- Nažalost, lokacije koje su do sada predlagane, predstavnici EU su ocijenili neprihvatljivim i odbili da ih finansiraju, navodeći kao razlog uslove na terenu ili da su u privatnom vlasništvu - saopšteno je iz resornog ministarstva.

U ovom ministarstvu očekuju da će što prije biti ponuđena adekvatna lokacija, nakon čega će sa partnerskim organizacijama izvršiti potrebnu koordinaciju i osigurati smještaj u novom prihvatnom centru za lica koje se nalaze u kampu Vučjak, ali i sve novopridošle migrante na ovo područje.

U saopštenju je navedeno da je prije zime planirana izgradnja još jednog prihvatnog centra u okolini Sarajeva, kako bi područje Unsko-sanskog kantona bilo dodatno rasterećeno od pritiska migranata.

- Istovremeno, opredjeljenje institucija BiH je jačanje zaštite istočne granice, da bi se smanjio ulazak ilegalnih migranata. Takođe, BiH ne želi da postane stjecište migranta, čiji je krajnji cilj odlazak u zemlje EU - ističu u Ministarstvu.

UN u BiH i Delegacija EU u BiH pozvali su sve nivoe vlasti da se hitno suoče sa izazovom koji za BiH predstavljaju migranti, te istakli da moraju biti pojačani napori i preuzeta odgovornost.

Oni su izrazili zabrinutost nakon prebacivanja migranata i tražilaca azila na područje Vučjaka i osudili prisilni transfer stotina migranata u improvizovano sklonište Vučjak, koji sprovodi policija Unsko-sanskog kantona.