latinica  ћирилица
18/10/2019 |  19:35 ⇒ 20:14 | Autor: RTRS

Farmeri zabrinuti za plasman stoke

Farmeri su zabrinuti za plasman stoke. Uvoz raste, domaća proizvodnja pada. Stotine miliona maraka samo u ovoj godini, vrijednost je mesa, koje je stiglo iz regiona, EU i zemalja trećeg svijeta. Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske traži da bude uvedena mjera privremene zabrane uvoza.

Na farmi Save Radivojca je oko 200 junadi. Tržište teško nalazi. Farmera Ranka Sarajlića muče iste muke.

Domaći proizvođači iz Gradiške kažu da je trenutno potražnja slaba, pa su zabrinuti za buduću proizvodnju.

Savo Radivojac, farmer iz gradiškog sela Trošelji ističe da ova porodica ima velike troškove u prehrani stoke.

Ranko Sarajlić, selo Laminci kod Gradiške, kaže da je situacija za prodaju i izvoz mesa mnogo teška, prvenstveno zbog velikih količina uvezenog mesa svih vrsta.

Iz ministarstva poljoprivrede smatraju da bi privremeno trebalo staviti rampu na uvoz mesa iz EU. To, kažu ne mora biti apsolutna zabrana već samo za pojedine kategorije mesa.

- Razrađujemo mogućnost opterećenja odnosno uvođenja dodatnih taksa prilikom uvoza mesa. Tu inicijativu sam uputio prošle sedmice i sada je razmatra nadležno ministarstvo na nivou BiH - rekao je Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Srpske.

Zabrana uvoza koju najavljuju, plaši domaće prerađivače mesa. Smatraju da bi na taj način ostali bez sirovine.

Želimo da pomognemo proizvođačima, ali ne na štetu prerađivača, kažu u resornom ministarstvu.

Ipak, apsurd je da imamo veliku domaću ponudu, a desetine hiljada tona mesa je uvezeno samo u ovoj godini.

Ratko Kovačević, portparol UIO BiH naveo je da je u proteklih devet mjeseci tekuće godine uvezeno 45.000 tona mesa, vrijednosti 220 miliona KM.

Prošli mjesec dogovoren je izvoz 3.000 tona mesa u Tursku, a postoji inicijativa i za izvozom goveda u Liban, što bi, smatraju u Ministarstvu poljoprivrede, značajno rasteretilo domaće proizvođače.