latinica  ћирилица
18/10/2019 |  19:36 ⇒ 20:41 | Autor: RTRS

Konferencija o klimatskim promjenama u Trebinju

"Klimatske promjene - rizici i zajedničko djelovanje u regionu" tema je druge Međunarodne konferencije o klimatskim promjenama, koja je održana u Trebinju, u organizaciji Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, u saradnji sa Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Srpske u ЈU "Ekologija i bezbjednost" Trebinje.

Kroz razmjenu znanja i dobrih praksi, zajednički se moraju naći odgovori na sve izraženije neželjene posljedice klimatskih promjena.

Iako su one platenarni problem, a njihovi uzročnici visikoindustrijalizovane zemlje, svaka zajednica, koliko god bila mala, mora dati svoj doprinos, poručila je ministarka Golić.

Kao posljedica klimatskih promjena, u Srpskoj su u posljednje dvije decenije evidentirane 23 prirodne nepogode, a štete su milionske, istakla je Golićeva.

- Uzmite sve suše i poplave od 2000 godine, a da ne govorimo o izgubljenim ljudskim životima. Nema novca kojim se to može mjeriti. Cijeli jedan budžet Republike Srpske morao je biti usmjeren na rehabilitaciju svega onoga što su klimatske promjene uzrokovale kroz katastrofalne poplave 2014. godine - rekla je Srebrenka Golić, ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.

Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja istakao je da je konferencija prilika da međunarodni eksperti iz različitih oblasti daju smjernice šta je to što treba da uradimo u narednom periodu kako bi smanjili neke nepoželjne efekte kada su u pšitanju klimatske promjene.

On je izrazio bojazan da je ostalo malo prostora za prevenciju te istakao da je sada vrijeme da se reaguje, kako ne bi došlo do posljedica.

Misija Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Srpske jeste provođenje mjera i projekta prilagođavanja klimatskim promjenama, koje pogađaju sve segmente života, kako bi se ublažili svi neželjeni efekti na stanje u društvu, poručeno je iz Trebinja.

- Mi smo svjesni da svoju ekonomiju, poljoprivredu, saobraćaj, infrastrukturu i sve segmente društvenog života moramo prilagoditi klimatskim promjenama, kako bi smanjili njihove efekte - ističe Srđan Todorović, direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske.

Ivo Karić, državni sekretar Ministarstva zaštite životne sredine rekao je da su klimatske promjene regionalni problem i naglasio potrebu cijelog društva da se kroz veliku strategiju prilagodimo i pripremimo za klimatske promjene koje su evidentne.

Konferencija je, rečeno je danas u Trebinju, prilika da međunarodni eksperti iz ove oblasti daju smjernice  - šta je neophodno uraditi kako bi se smanjili nepoželjni efekti klimatskih promjena.