latinica  ћирилица
18/10/2019 |  19:38 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

Nastavlja se investicioni ciklus u Foči

U proteklih 13 godina na području opštine Foča putem brojnih projekata uloženo je više od 160 miliona KM. Iz Vlade Srpske potvrda da se investicioni ciklus nastavlja izgradnjom magistralnih saobraćajnica Foča-Brod na Drini-Šćepan Polje i Foča-Tjentište-Gacko, ulaganjem u Univerzitetsku bolnicu Foča, vodovod i elektro-snabdijevanje i energetsku efikasnost.
Radovan Višković u Foči - Foto: SRNA
Radovan Višković u FočiFoto: SRNA

Druga faza modernizacije i opremanja Univerzitetske bolnice teče planiranom dinamikom. Rekonstrukcija poliklinike sa 30 ambulanti privodi se kraju. Stigla je i nova dijagnostička oprema. Među prvima tridesetdvo slajsni CT aparat.

- Mislim da će naši pacijenti na vrijeme biti zbrinuti, neće biti nikakvih redova čekanja, stojimo na usluzi i ostalim pacijentima izvan područja naše filijale - naveo je Radmil Marić, direktor Univerzitetske bolnice Foča.

Radovan Višković, premijer Republike Srpske istakao je da očekuje da posao bude završen do kraja godine i da, kako je obećao, već za Dan Republike otvori se objekat studentima i svim zaposlenima na korištenje.

Opremanje bolnice, koja je i nastavno naučna baza Medicinskog fakulteta, prilika je i za 1.600 studenata sva četiri studijska programa i tri ciklusa studija.

- Studenti će imati priliku da na savremenoj opremi sa starijim kolegama koji rade u ovoj ustanovi dalje uče i daju svoj puni doprinos naučnom i medicinskom radu - rekao je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Fakultet nudi i nove medicinske i dijagnostičke usluge, kao i brojne usluge Specijalističkog dentalnog centra.

- To bi značilo da će taj centar nuditi građanstvu neke usluge čije će finansiranje biti ugovorene sa Fondom, dok će neke biti na komercijalnoj fazi - izjavio je Dejan Bokonjić, dekan Medicinskog fakulteta Foča.

U Foči očekuju da će u sljedećoj godini jedna od najstarijih osnovnih školi u Srpskoj, "Svati Sava" i Medicinski fakultet biti obuhvaćeni projektom energetske efikasnosti. Najavljena su ulaganja i u infrastrukturu.

- Prije svega investiraćemo u magistralne i regionalne puteve, zatim u snabdijevanje električnom energijom iz drugog pravca, kao i u drugu fazu vodovoda - istakao je Radisav Mašić, načelnik opštine Foča.

Prethodno je u Foču putem kredita Investiciono-razvojne banke Republike Srpske plasirano oko 28 miliona KM.

Donatorskim sredstvima Vlade Srbije uloženo je skoro 400.000 KM u Nacionalni park "Sutjeska" i Dom zdravlja.