latinica  ћирилица
18/10/2019 |  19:43 ⇒ 19/10/2019 | 13:53 | Autor: RTRS

Višković: Podrška razvojnim projektima

Vlada Srpske je od 2006. godine kroz finansiranje ili sufinansiranje različitih projekata u područje opštine Rogatica uložila 56,6 miliona KM. Јoš 25,5 miliona plasirano je kroz kredite Investiciono-razvojne banke. Investicioni ciklus biće nastavljen, osnovna je poruka radne posjete Rogatici, premijera Srpske Radovana Viškovića i ministarke finansija Zore Vidović.

Rogatica mijenja svoje lice. Od zapuštene i pomalo zaboravljene varošice na istoku Srpske, nezaustavljivo poprima obrise urbane, za život i opstojnost naraštaja, primamljive sredine. Uz pomoć Vlada Srpske i Srbije, realizuju se projekti koji prevazilaze rogatičke mogućnosti.

Rekonstrukcija obdaništa vrijedna 150.000 u završnoj je fazi. Srednjoškolci su dobili obnovljen objekat za sticanje znanje - uskoro će iste uslove imati i osnovci. Dijelom je rekonstruisano i opštinsko administrativno sjedište. U završnoj fazi je gradski bazen, ulična rasvjeta, prva faza izgradnje sportske dvorane čija je projektovana vrijednost veća od 3,2 miliona KM. Uzlazni trend investicionog ulaganja biće nastavljen.

- Projekat vodosnabdijevanja i kanalizacije je u toku, a nastojaćemo naredne godine da riješimo pitanje ulica koje se koriste kao zaobilaznica jer sada kroz gradsku cjelinu prolazi magistralni put - istakao je načelnik opštine Milorad Јagodić.

U svojevrsnoj razvojnoj misiji, uz lokalnu vlast bezrezervno je i republička - u nadi, da će Rogatica prebroditi sve političke i ekonomske prepreke. Premijer podsjeća na skorašnja obećanja podsticaja za unaprijeđenje poljoprivredne proizvodnje. Dijelom je već ukroćena rijeka Rakitnica. Za zaštitu poljoprivrednog zemljišta i domaćinstava u uzvodnom plavnom priobalju potrošeno je gotovo tri miliona KM.

- Dogovoreno je da se u narednom periodu ide dalje sa uređenjem rijeke i nizvodno, kako bi bila zaštićena naselja - naveo je Višković.

Pješačka staza na ulazu u gradsko jezgro vrijedna je 250.000 KM, a u najavi je šetalište sa biciklističkom stazom u drugom dijelu gradske zone. Potom slijedi projekat uređenja atletske staze, pa školske fiskulturne sale.

- Naredne godine neće izostati sredstava za opštine i to ćemo sigurno planirati u narednom budžetu. Čuli smo i u ovoj opštini šta su prioriteti i ućemo ih u obzir - rekla je Vidovićeva.

Ono što generiše goruće probleme ove lokalne zajednice, kao i većine drugih, svakako je zapošljavanje mladih i obrazovanih. Razgovarano je o pokretanju proizvodnje u Fabrici prečistača i otvaranju pogona tekstilne industrije Mraz. A proizvodni pogoni uspješne mesne industrije Vizion, ne slučajno, bili su još jedno odredište delegacije Vlade. Sedamdeset radnika u industrijskim pogonima za preradu mesa i mnogo više kooperanata, lokalnih proizvođača mesa, primjer su koji treba slijediti, konstatovao je premijer Srpske.