latinica  ћирилица
18/10/2019 |  20:01 ⇒ 20:18 | Autor: RTRS

Nova poruka mržnje prema Srbima u Hrvatskoj

Na sjednici Gradskog savjeta Vukovara nove poruke mržnje prema Srbima. Poslanik SDSS-a Srđan Kolar dao je gradonačelniku Vukovara statut grada odštampan na ćirilici, koji je on, demonstrativno, bacio na pod. Istovremeno, odbijen je i zahtjev da se ispoštuje odluka Ustavnog suda Hrvatske o proširenju prava manjina, u ovom slučaju srpske zajednice.

- Da me ne shvatite da je ovo bilo kakav vid provokacije, želim nešto da poklonim gradonačelniku - rekao je Kolar na početku obraćanja.

Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara naglasio je povišenim tonom da postupak poslanika SDSS-a Srđana Kolara smatra činom agresije, i kako je rekao, puzajuće velikosrpske agresije na Vukovar koja dolazi u režiji Srpskog narodnog vijeća, Pupovca i SDSS-a u Vukovaru.

Ovako je izgledao početak sjednice Vukovarske skupštine na kojoj je trebalo da se odlučuje o proširenju prava nacionalnih manjina. Prava nisu proširena, jer je odbijen zahtjev Ustavnog suda Hrvatske o ravnopravnoj upotrebi ćiriličnog pisma u Vukovaru.

Statut na ćirilici bio je još na podu kada ga je u jednom trenutku Penava podigao i iscijepao.

Predsjednik Ustavnog suda Hrvatske Miroslav Šeparović u pisanoj izjavi poručuje da su svi organi vlasti dužni da poštuju odluke ove institucije i da ih sprovode u praksi. O daljim koracima Ustavni sud će odlučivati kada dobije obrazloženje odluke iz Vukovara.

- Očekujemo da se odluka Ustavnog suda poštuje i da Vlada Republike Hrvatske osigura njeno sprovođenje. Sva tijela državne vlasti i lokalne i regionalne samouprave dužna su u okviru svoje nadležnosti da sprovode odluke Ustavnog suda - istakao je Miroslav Šeparović, predsjnedik Ustavnog suda Hrvatske.

Penava je rekao da je komentar Šeparovića bio njegov privatan stav, a ne komentar i stav Ustavnog suda. On je ponovio da je današnja odluka, odluka Ustavnog suda.

U opozicionom SDP-u smatraju da ukoliko je država propisala Ustavni Zakon o pravima manjina onda bi ona trebalo da se pobrine da se ta odluka i sprovodi.

Hrvatski premijer Andrej Plenković kaže da nema puno informacija o incidentu. Penava je, kaže, burnije reagovao jer je Statut na ćirilici doživio kao provokaciju.

Govoreći o pravima Srba u Vukovaru rekao je da je tu riječ o nadležnosti Gradskog vijeća, a da su takvi incidenti loši i nepotrebni.