latinica  ћирилица
20/10/2019 |  10:29 | Autor: SRNA

Uređivanje sticanja statusa nezaposlenog lica i vođenja evidencije

Prijedlogom zakona o posredovanju u zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, o kojem bi trebalo da bude riječi na narednoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, propisuje se da pravo na novčanu naknadu ostvaruju samo nezaposlena lica kojima je radni odnos prestao bez njegovog zahtjeva, saglasnosti ili krivice.
Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite (foto: ilustracija) - Foto: RTRS
Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite (foto: ilustracija)Foto: RTRS

Ovo pravo mogu da ostvare i nezaposlena lica koja su jednostrano otkazala ugovor o radu poslodavcu zbog povrede obaveza od poslodavca, u smislu propisa kojim se uređuju radni odnosi, a koji se u praksi najčešće ogledaju u kašnjenju u isplati plate ili neurednim uplaćivanjem obaveznih doprinosa za socijalno osiguranje, rečeno je Srni u Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Iz Ministarstva ističu da je najznačajnija promjena propisivanje dužeg trajanja prava za nezaposlena lica sa dužim radnim stažom, koji se produžava za sva nezaposlena lica koja su radila više od pet godina i produžavanje maksimalnog trajanja prava sa 12 na 24 mjeseca za lica sa radnim stažom dužim od 35 godina.

Ovim zakonskim rješenjem mijenja se definicija "nezaposlenog lica", te briše mogućnost da Zavod za zapošljavanje Republike Srpske vodi evidencije o licima koja aktivno ne traže zaposlenje, odnosno prijavljuju se Zavodu radi ostvarivanja drugih, prije svega socijalnih prava.

Prijedlogom zakona je definisano da se samo lica koja aktivno traže zaposlenje prijavljuju na evidenciju nezaposlenih lica Zavoda, koji u skladu sa svojim nadležnostima posreduje u njihovom zapošljavanju, odnosno povećava mogućnost njihovog zapošljavanja na tržištu rada kroz obezbjeđivanje individualnih planova zapošljavanja i sprovođenje drugih aktivnih mjera, pojašnjavaju u resornom ministarstvu.

Razlozi za donošenje ovog zakona sadržani su u potrebi boljeg zakonskog uređivanja sticanja statusa nezaposlenog lica i kvalitetnijeg vođenja evidencija o nezaposlenima.

Prijedlog Zakona o posredovanju u zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti je na predloženom dnevnom redu sjednice Narodne skupštine Republike Srpske koja je zakazana za utorak, 22. oktobar.