latinica  ћирилица
21/10/2019 |  08:53 | Autor: RTS

Morales ima najviše glasova, ali će morati u drugi krug izbora

Aktuelni predsjednik Bolivije Evo Morales vodi na predsjedničkim izborima u toj zemlji, ali nema dovoljan broj glasova da bi izbjegao drugi krug glasanja u kojem će mu suparnik biti Karlos Mesa, pokazuju preliminarni rezultati izbora.
Evo Morales - Foto: AFP
Evo MoralesFoto: AFP

Evo Morales, najdugovječniji ljevičarski predsjednik u Јužnoj Americi, osvojio je 45 odsto glasova, dok je drugoplasirani Mesa osvojio 38 odsto, pokazuju rezultati nakon prebrojanih 84 odsto glasova.

 Objavljeni rezultati ukazuju da će Morales za još jedan mandat morati da se bori u drugom krugu, što se nije dogodilo od 2006. godine kada je i došao na vlast.

Morales je već naglasio da ne prihvata odlazak u drugi krug izbora i da očekuje da će glasovi iz ruralnih krajeva Bolivije, koji još uvijek nisu prebrojani, potvrditi njegovu pobjedu u prvom krugu.

Drugoplasirani Mesa je sa svojim pristalicama proslavio dobar rezultat na izborima uz napomenu da je demokratija najvažnija vrijednost za koju se bori.

Pobjednik na izborima biće predsjednik Bolivije u periodu od 2020. do 2025. godine.

Aktuelni predsjednik Morales se ponovo kandidovao, uprkos zakonskim ograničenjima i referendumu iz 2016. godine na kojem su grašđani odlučili da mu uskrate priliku da se kandiduje za svoj četvrti mandat.

Ipak, presuda lokalnog suda omogućila mu je da se ponovo kandiduje.

Kao i 2014. godine, Morales je obećao da će se definitivno povući poslije isteka petogodišnjeg mandata.

Morales je godinama pokušavao da uspostavi ekonomsku stabilnost Bolivije, najsiromašnije zemlje kontinenta, ali mu podrška građana u posljednje vrijeme opada zbog sumnje u korupciju i često antidemokratskog načina vladanja, piše Rojters.