latinica  ћирилица
21/10/2019 |  11:56 ⇒ 12:53 | Autor: RTRS

Lopare: Dom zdravlja nabavlja vrijednu medicinsku opremu

Na području Lopara zdravstvenu zaštitu ostvaruje oko 10.000 osiguranika. Zahvaljujući ulaganjima lokalne zajednice, Vlade Srpske, ali i ambasada Švajcarske i Turske u BiH, Dom zdravlja nabavlja vrijednu medicinsku opremu i rekonstruiše objekte. Pacijenti zadovoljni ovim aktivnostima, ali i organizacijom preventivnih pregleda kojima se poboljšava nivo zdravstvene zaštite.

Budući da je na ovom području registrovano sve više oboljelih, što su posljedice proteklog rata, ali i teškog socijalnog i materijalnog stanja, na poboljšanju kvaliteta zdravstvene zaštite mora se stalno raditi. To podrazumijeva nabavku savremene opreme i rekonstrukciju postojećih prostorija, navode nadležni.

- Prije dvadesetak dana završrili smo rekonstrukciju zgrade uprave u kojoj su smještene prostorije uprave, službe za laboratoriju i sližbe budućeg centra za zaštitu mentalnog zdravlja, a vrijednost tog projekta je blizu 70.000 KM. Јedan dio tog projekta se odnosi na nabavku brze laboratorijske dijagnostike koja može omogućiti 24-satni nadzor po pitanju laboratroije - ističe direktor Doma zdravlja Lopare Želimir Nešković.

Dom zdravlja Lopare organizuje konsultativne preglede ljekara iz bolnice "Sveti Vračevi" iz Bijeljine i besplatne preventivne preglede mještana. Ova aktivnost obuhvata i najmlađe.

- Svake godine dovodimo djecu u Dom zdravlja na stomatološki pregled, prvenstveno da djecu oslobodimo straha, da ih upoznamo o važnosti i značaju oralne higijene i pranja zuba - rekla je Danijela Cvijanović,direktorica Dječijeg vrtića Lopare.

Do kraja mjeseca u loparskom domu zdravlja u funckiji će biti i savremeni ultrazvučni aparat za širi spektar specijalističkih pregleda, a od Turske razvojne organizacije TIKA Centar za bazičnu rahabilitaciju uskoro bi trebalo da dobiju opremu vrijednu oko 100.000 KM.