latinica  ћирилица
21/10/2019 |  12:46 ⇒ 13:50 | Autor: RTRS

Ministarka Trivić besjedom otvorila nastup Srpske na Sajmu knjige u Beogradu (FOTO)

U Beogradu je danas svečano predstavljen program reprezentativnog nastupa Republike Srpske na 64. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga.
Natalija Trivić na predstavljanju Republike Srpske na Sajmu knjige u Beogradu - Foto: RTRS
Natalija Trivić na predstavljanju Republike Srpske na Sajmu knjige u BeograduFoto: RTRS

Skup je održan u svečanoj sali Beogradskog sajma, a prigodnu besjedu održala je ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić.

Ona je rekla da će na 64. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga biti predstavljeno književno izdavaštvo i kultura Srpske kao važnog dijela srpskog korpusa i stvaralaštva, s posebnim isticanjem da geografske granice ne postoje u kulturnom i nacionalnom identitetu srpskog naroda.

Otvarajući reprezentativni nastup Republike Srpske, koji je u znaku 500 godina Goraždanske štamparije, Trivićeva je istakla da će to stvaralaštvo biti predstavljeno putem bogatog programa u okviru različitih promocija i tribina, te književnih večeri.

Ona je rekla da je književno, obrazovno i štampano bogatstvo srpskog naroda, kao i svako novo izdanje odštampano između dva beogradska praznika knjige, posebno bilo oživotvoreno pod krovom Beogradskog sajma knjige.

- Sa svakim novim izdanjem pravimo važan korak naprijed u promociji i predstavljanju sopstvenih stvaralačkih i izdavačkih dostignuća, kako na domaćem terenu, tako i u međunarodnim okvirima - rekla je Trivićeva.

U ime Predstavništva Republike Srpske u Srbiji prisutne je pozdravio šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović, a u ime Dabrobosanske mitropolije Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit Hrizostom.

Mitropolit Hrizostom na Sajmu knjige u Beogradu (Foto: RTRS)

Cicović je naglasio da nastup Srpske na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga predstavlja ne samo izlog književnih i naučnih djela objavljenih u Srpskoj između dva sajma, nego i duhovnu i kulturnu reprezentaciju Srpske pred Srbijom i njenim gostima iz svijeta.

On je rekao da je svaki nastup Republike Srpske na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga veliki izazov ne samo za autore, književnike i naučnike iz Srpske, nego i za Predstavništvo koje želi da što bolje javnosti i sajamskoj publici predstavi sve što je u književnom i naučnom smislu obilježilo vrijeme između dva sajma.

Cicović je podsjetio da je tema ovogodišnjeg nastupa Republike Srpske na beogradskom sajmu knjiga jubilej 500 godina Goraždanske štamparije, te zahvalio direktoru Sekretarijata za vjere u Vladi Republike Srpske Draganu Davidoviću na doprinosu u realizaciji ovog opredjeljenja i istakao da je slogan ovogodišnjeg sajma knjiga "Pismo=glava" u potpunom saglasju sa temom nastupa Republike Srpske na sajmu - 500 godina Goraždanske štamparije.

Ministarka Natalija Trivić, pomoćnica ministra Tanja Đaković i šef predstavništva Mlađen Cicović u obilasku štanda Srpske (Foto: RTRS)

U organizaciji Predstavništva Srpske u Beogradu i pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture, svoja izdanja će izložiti i promovisati 43 izdavača iz Republike Srpske.

Na štandu Republike Srpske i u salama biće organizovane 54 promocije, na kojma će učestvovati 220 govornika. Oni će publici predstaviti 114 naslova, od čega 88 knjiga, 11 časopisa i 15 zbornika naučnih i književnih radova, saopšteno je ranije iz Predstavništva Republike Srpske u Beogradu.

Ovogodišnje predstavljanje Srpske u znaku je 500 godina Goraždanske štamparije, koja je bila jedna od najranijih štamparija među Srbima i prva na lijevoj obali Drine, na tlu današnje Republike Srpske.

U skladu sa tim, prva promocija će biti predstavljanje djela Starostavne goraždanske knjige - "Ortografija i jezik knjiga Goraždanske štamparije", autora Biljane Samardžić, kao i fototipska izdanja Služabnika iz 1519. godine, Psaltira iz 1521. godine i Molitvenika goraždanskog iz 1523. godine.

Danas će biti promovisana i knjiga "Šta su skrivile? - Stradanje beba u Kliničko-bolničkom centru Banjaluka u maju i junu 1992. godine", autora Nikole Borkovića, u izdanju Centra za istraživanje ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske.

Banjalučka "Besjeda" predstaviće knjigu "Ekonomski život Republike - 20 godina rizika i nagrada" Saše Stevanovića i knjigu Katarine Rakite "Kako sam prvi put ubila čoveka", a SPKD "Prosvjeta" Beograd zbornik tekstova pod naslovom "Srpski identitet".

Tokom sajma, Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske predstaviće publici niz novih izdanja, među kojim je i Zbornik radova o specijalnim paralelnim vezama sa Srbijom.

Organizacija starješina Vojske Srpske predstaviće djelo "Srebrenica - stvarnost i manipulacije", objavljeno na srpskom i engleskom jeziku, dok će knjigu "Banjaluka, centar Vrbaske banovine" promovisati Arhiv Republike Srpske i Udruženje arhivskih radnika Republike Srpske.

Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo tradicionalno će predstaviti najbolje romane ovogodišnjeg konkursa "Zlatna sova", kao i druga svoja izdanja.

Na Sajmu knjiga u Beogradu biće promovisane i nove knjige univerziteta u Istočnom Sarajevu i Banjaluci, kao i mjesnih biblioteka, strukovnih udruženja i društava koja se bave izdavačkom djelatnošću.