latinica  ћирилица
21/10/2019 |  14:45 | Autor: SRNA

Završen projekat smanjenja poplavnog rizika vrijedan 1.260.000 KM

U Agro-industrijskoj zoni Nova Topola kod Gradiške danas je obilježen završetak izgradnje sistema za prikupljanje oborinskih voda u koji je uloženo 1.260.000 KM.
Gradiška: Predstavljen projekat smanjenja poplavnog rizika - Foto: SRNA
Gradiška: Predstavljen projekat smanjenja poplavnog rizikaFoto: SRNA

Projekat Razvojnog programa UN /UNDP/ "Smanjenje poplavnog rizika u slivu rijeke Vrbas" finansiran je 60 odsto sredstvima Globalnog fonda za životnu sredinu i 40 odsto iz budžeta Gradiške, a realizovan u saradnji sa Ministarstvom prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske.

Resorni ministar Srebrenka Golić rekla je da je Ministarstvo, u saradnji sa UNDP-om, od 2015. godine obezbijedilo 5.000.000 dolara za realizaciju projekta smanjenja rizika od poplava u 14 lokalnih zajednica u slivu rijeke Vrbas.

Ona je istakla da je više od 60 odsto sredstava utrošeno u infrastukturne radove, dodajući da je cilj projekta u Agro-industrijskoj zoni u Novoj Topoli bio da se izgradnjom glavnog kanalizacionog kolektora i sekundarne mreže, putem dvije crpne stanice, oborinska voda odvede do recipijenta i tako smanji rizik od poplava.

- Ovo nije projekat koji smo obezbijedili samo za lokalne zajednice u Republici Srpskoj, jer su se prijavile i opštine iz Federacije BiH, kao što su Јajce, Donji Vakuf i Bugojno - navela je Golićeva.

Ona je dodala da se projekat završava naredne godine i da je doprinio da sliv Vrbasa bude jedan od najuređenijih, u smislu ranog upozoravanja na poplavne rizike.

Golićeva je podsjetila da je u proteklih 10 godine u 14 lokalnih zajednica u slivu Vrbasa pričinjena šteta od poplava veća od 160.000.000 KM, od kojih je 130.000.000 KM šteta nastala u poplavama 2014. godine.

Ona je rekla da su u ranijim projektima instalisane padavinske stanice, osposobljeni hidrometeorološki zavodi, opremljene civilne zaštite Republike Srpske i Federacije BiH.

Golićeva je najavila da će veoma brzo na području cijele BiH biti započeta realizacija projekata vezanih za energetsku efikasnost, u koje će ukupno biti utrošeno 17.000.000 KM.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić rekao je da su u Agro-industrijskoj zoni u Novoj Topoli u toku veliki infrastukturni radovi čiji je cilj da, osim postojećih 10 kompanija, u ovu zonu dođu i drugi domaći i strani investitori.

Adžić je istakao da je završetak projekta voma zanačajan za ovu zonu, te zahvalio Vladi Republike Srpske i Golićevoj koja je pomogla da se dobiju akedkvatne dozvole za realizaciju ovog projekta, te rezidentnom predstavniku UNDP-a Stelijani Nederi, s obzirom na to da je UNDP obezbijedio grant sredstva.

On je naveo da je u periodu jakih kiša područje Agro-industrijske zone Nova Topola postajalo jedno malo jezero, te da nije bilo moguće dalje razvijati zonu bez izgradnje sistema odvodnje oborinskih voda.

- Radi se o izgradnji 1.400 metara oborinske kanalizacije, gdje su stvoreni preduslovi za prikupljanje atmosferskih padavina, a obezbijeđeno je dodatnih 800.000 KM za izgradnju dvije crpne stanice kako bi oborinska voda bila usmjerena u kanal Osorina-Borna-Ljevčanica koji i služi kao zaštita od poplava na ovom području i odvodi vodu u Vrbas - naveo je Adžić.

On je dodao da ove dvije crpne stanice imaju kapacitet odvodnje oborinskih voda sa područja cijelog naseljenog mjesta Nova Topola.

Adžić kaže da postoji interesovanje velikih kompanija da grade svoje pogone u Novoj Topoli, ali da je strateški interes Gradiške da u ovu zonu dovede kompaniju koja bi se bavila otkupom i preradom poljoprivrednih proizvoda sa područja Lijevče polja i Potkozarja, jer bi to bio dodatni razvojni podsticaj za 3.000 poljoprivrednih gazdinstava na području Gradiške.

Rezidentni predstavnik UNDP-a u BiH Stelijana Nedera rekla je da je cilj projekta koji je relizovan u Novoj Topoli prilagođavanje klimatskim promjenama, te izrazila zadovoljstvo jer su u saradnji sa partnerima ovaj projekat ralizovali na 21 lokaciji u slivu Vrbasa.

- Za te projekte UNDP je izdvojio više od 3.000.000 KM, a lokalne zajednice su obezbijedile sufinansiranje dodatnih 34 odsto sredstava - pojasnila je Nedera.

Ona je dodala da je ovim projektom smanjen rizik od poplava za 50.000 stanovnika i 190 privrednika u slivu Vrbasa.

- Da ovaj projekat doprinosi smanjenju rizika od poplava dokazano je u poplavama tokom maja ove godine, kada nije bilo veće štete u lokalnim zajednica ovog riječnog sliva - naglasila je Nedera.

Ona je navela da je u okviru projekta razvijena platforma za prognoziranje i upozoravanje, te izrađena mapa opasnosti i rizika od poplava koju je danas uručila Golićevoj.

Nedera je dodala da je urađen i plan upravljanja poplavnim rizikom, što sve doprinosi da je sada sliv Vrbasa najuređeniji u BiH i u rangu sa riječnim slivovima u EU.