latinica  ћирилица
21/10/2019 |  14:49 | Autor: SRNA

U Šumaricama održan Veliki školski čas

U Kragujevcu je održan Veliki školski čas povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve u Drugom svjetskom ratu i 78 godina od masovnog strijeljanja civila, među njima đaka i profesora, u Šumaricama.
Šumarice - Foto: RTS
ŠumariceFoto: RTS

Uz podsjećanje na jedan od najvećih zločina u istoriji, iz Šumarica su i ove godine poslate poruke mira i tolerancije i apel čitavom svijetu da se ovakav zločin više nigdje i nikada ne ponovi, javio je RTS.

Kraj Spomenika strijeljanim đacima i profesorima, poznatog kao "Peto tri", hiljade građana iz zemlje i inostranstva prisustvovalo je času istorije, sjećanja i opomene.

Na jedinstvenoj antiratnoj manifestaciji izvedena je poema "Glasovi iz Šume" Aleksandra Šurbatovića.

- Pouka iz šume je pouka o jednom velikom zločinu koji nikada više ne sme da se ponovi. Ako budemo shvatili taj zločin na način koji bi, prema mom mišljenju trebalo da se shvati, nadam se da će u najboljem slučaju to doprineti bar malo većoj, široj slici, da se taj zločin nikada više ne ponovi - istakao je Šurbatović, scenarista i reditelj poeme.

Kraj humki strijeljanih vijence i cvijeće položile su delegacije Prve kragujevačke gimnazije, grada Kragujevca, Vlade Srbije, ambasada, diplomatskog kora, te gradova pobratima.

Moleban kragujevačkim novomučenicima služilo je sveštenstvo Šumadijske eparhije.

Veliki školski čas kraj spomenika strijeljanim đacima i profesorima u ovoj formi održava se od 1971. godine.

Tada je izvedena poema "Crni dan" Duška Radovića. O tom crnom danu, bolu i neprebolu ovog grada, pisali su književnici iz zemlje i svijeta.

Na današnji dan 1941. godine Nijemci su izvršili najveće strijeljanje Srba i Јevreja u Kragujevcu kada su pred streljački vod izveli oko 3.000 ljudi, među kojima su bili učenici i profesori ovdašnje gimnazije.

Strijeljanje je počelo u 7.00 ujutru, a završeno je u 14.00 časova.
Među strijeljanim su bili učenici i profesori gimnazije, šegrti, čistači obuće...

Јedan od profesora zagrlio je učenika koji je stajao pored njega i, prije nego što su ga meci presjekli po tijelu, izgovorio je: "Pucajte, ja i dalje držim čas!".