latinica  ћирилица
21/10/2019 |  15:14 | Autor: RTRS

Čelinac: Asfaltirana dionica puta Centar- Nova Crkva Branešci

Završena je prva faza izgradnje lokalnog puta Centar- Nova Crkva u Branešcima. Radovi na izgradnji puta u mjesnoj zajednici Branešci izvedeni su planiranom dinamikom, a radi se o putu dužine 1.186 metara. Ukupna vrijednost radova je 168.330,29 KM, a finansirana su sredstvima Investiciono-razvojne banke i iz budžeta opštine Čelinac.
Otvaranje puta - Foto: RTRS
Otvaranje putaFoto: RTRS

Nakon polaganja asfaltnog sloja puta u centru Branešaca juče je organizovan ručak na kome se okupilo nekoliko stotina mještana, rukovostvo opštine Čelinac, ministrar u Vladi Republike Srpske Boris Pašalić i narodni poslanik prof.dr Vlado Đajić.

Kako je rekao Anđelko Pezić, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Branešci ovakvi projekti su uvijek dobro došli u selo.

- Za opstanak mladih, ozbiljan razvoj sela i prosperitet veoma važna je infrastruktura. Hvala svima koji su učestvovali u realizaciji ovog projekta i nadamo se daljem ulaganju u našu mjesnu zajednicu - rekao je Pezić.

Prema riječima načelnika opštine Momčila Zeljkovića nakon kilometra puta koji je položen prošle godine, ove godine je položeno još 1186 metara i Branešci su dobili važnu saobraćajnicu.

- Prsten koji je povezao Centar sela kraj Nove Crkve do Turjanice je veliki potencijal za razvoj ove sredine. U planu je realizacija još projekata u Branešcima, a velika zasluga je i ljudi iz ovog sela, a posebno dr Vlade Đajića - rekao je Zeljković.

Načelnik opštine dodao je da je za ovu priliku kandidovan projektni prijedlog pod nazivom “Moderna infrastruktura za razvijeno selo“. Opštini Čelinac su odobrena sredstva u iznosu od 99.977,37 KM, a iskorištena su za izgradnju ovog puta.

Kako je rekao Dejan Kurtinović, predsjednik Skupštine opštine Čelinac koji je rođen u Branešcima, učešće opštine u ovom projektu 68.352,92 KM.

- Kroz program kapitalnih investicija odbornici većine SO Čelinac su podržali ovaj projekat i drago mi je da se ovaj projekat uspješno realizovao. Hvala prije svega dr Vladi Đajiću na svesdnoj pomoći kako Branešcima tako Čelincu - rekao je Kurtinović

Narodni poslanik Vlado Đajić koji je rođeni Braneščanin rekao je da je veoma važno da se ulaže u sela koja svakodnevno imaju problem sa odlivom stanovništva.

- U narednom periodu ćemo morati svi zajedno da se borimo za opstanak sela. Kako ulaganjem u infrastrukturu, tako i ulaganjem u poljoprivredu i otvaranje proizvodnih pogona. Zahvaljujući IRB-u i opštini Čelinac napravljen je veliki pomak u mnogim mjesnim zajednicama u Čelincu, ali i cijeloj Srpskoj - rekao je Đajić.

Nakon završetka ručka gosti i zvanice su u koloni automobila obišli novoizgrađenu dionicu puta i obišli Hram Svetog Velikomučenika Prokopija u Branešcima, gdje su zapaljenje svijeće, a gostima se obratio lokalni sveštenik Luka Božić.

Projekat lokalnog integrisanog razvoja uspostavljen je kroz zajedničku saradnju Ministarstva finansija Republike Srpske, Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, Ambasade Švajcarske u BiH, Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH i Investiciono-razvojne banke Republike Srpske