latinica  ћирилица
21/10/2019 |  18:19 ⇒ 20:07 | Autor: RTRS

Izdavaštvo Srpske na Sajmu knjige u Beogradu predstaviće 114 naslova

I zvanično je počelo predstavljanje izdavaštva Republike Srpske na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu. Posvećeno je 500. godišnjici Goraždanske štamparije.

- Mislimo na srpskom jeziku i pišemo ćirilicom, kojom je prije pet vijekova, prve knjige štampala Goraždanska štamparija - istakla je ministarka prosvete i kulture Srpske, Natalija Trivić, koja je i ozvaničila reprezentativno predstvanje izdavaštva Srpske.

Širokoj sajamskoj publici biće predstavljena književnost, izdavaštvo i kultura Republike Srpske, kao važan dio ukupnog srpskog stvaralaštva s posebim ciljem da geografske granice ne mogu niti postoje u smislu kulturnog i nacionalnog identiteta srpskog naroda i onoga što je naslijedio.

- Moramo ukazivati i ponavaljati da nemamo prečeg posla od zajedničke, ujedinjene borbe za očuvanje srpskog jezika i pisma, kao i srpske nematerijalne baštine, tradicije i kulture u krilu svetosavlja - istakao je Mlađan Cicović, direktor Predstavništva Republike Srpske u Beogradu.

Srpski narod se za jezik i identitet borio knjigom, poručio je mintropolit dabrobosanski Hrizostom.

- Svaka knjiga, a posebno knjige Goraždanske štamparije, u sebi nose veliku poruku koja je upravo kulminirala obnavljanje autokefalnosti srpske crkve - naglasio je mitropolit.

Goraždanska štamparije druga je srpska štamparija na Balkanu.

- Naši Ljubavići, Đurać i Teodor su otišli u Italiju, tamo izučili zanant, kupili presu, štampali i onda je izmjestili u svoje rodno mjesto da rade pri Hramu Sv. velikomučenika Hrista Georgija u Donjoj Sopotnici - pojasnila je Biljana Samardžić, autorka Starostavne goraždanske knjige.

Beogradskoj publici predstavljena je i knjiga "Šta su skrivile?"

Riječ je o stradanju 12 beba u banjalučkom Kliničkom centru '92, koja se temelji na svjedočenjima majki i autentičnim podacima.

- Donosimo tačne biografske podatke za svaku majku, dijete, od datuma rođenja do datuma smrti, tako da je u mnogo čemu ova knjiga pionir na tom polju - naglasio je istoričar Nikola Borković. 

Željka Tubić iz Prijedora, majka jedne od 12 banjalučkih beba, kaže da je bit ove knjige da se taj događaj ne zaboravi, da ostane jedna pisana riječ jer je to zaista zločin bez presedana.

Nastup Srpske obilježiće predstavljanje 43 izdavača, 54 promocije na kojima će biti predstavljeno 114 naslova.