latinica  ћирилица
21/10/2019 |  18:32 ⇒ 19:55 | Autor: RTRS

Srpska sve bliže izgradnji gasovoda; Bugarska deblokirala "Turski tok"

Srpska je sve bliže izgradnji gasovoda. Nakon uspješnog sastanka srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i ruskog premijera Dmitrija Medvedeva u Beogradu, ohrabruju i vijesti iz Bugarske. Ta država Evropske unije deblokirala je realiziaciju projekta "Turski tok".

Premijer Bugarske Bojko Borisov otvorio je 11 kilometara trase "Balkanskog toka", što je nastavak "Turskog toka", koji bi trebalo da prođe kroz Srbiju, odakle jedan krak vodi ka Republici Srpskoj.

Ova vijest potvrdila je opravdanost već završenih poslova u određivanju trase kroz Srpsku, koja će biti podudarna trasi autoputa Bijeljina - Banjaluka.

Podsticaj je i pred rješavanje naših imovinsko-pravnih poslova, i projektovanje koje će biti povjereno ruskim kompanijama.

- Otklanja i posljednju prepreku i dilemu da li da idemo u realizaciju ovog projekta. Dakle, ovim su otkolnjene sve dileme i sad je otvoren prostor za mnogo intenzivnije aktivnosti na realizaciji ovog projekta - istakao je Ljubo Glamočić, direktor preduzeća "Gas-Res".

Srpski član Predsjedništav BiH Milorad Dodik zadovoljan razgovorima s ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevim u Beogradu. Kaže da je riječ o nastavku plana, iniciranog na sastanku sa predsjednikom Vladimirom Putinom.

- Zalihe gasa su dovoljne za narednih 600 godina, to je dokazano. To je energent koji će obilježiti buduće vijekove. Svakako da je veoma važno da da se taj gasovod gradi i u Republici Srpskoj - naglasio je Dodik.

Dodik ne odbacuje mogućnost da Sarajevo ponovo blokira projekat, ako odbije da da saglasnost da dio gasovoda bude izgrađen ispod Drine.

Ovaj put, kaže Dodik, Srpska ima rješenje i za to. Zahvalan je Rusiji na korektnom odnosu prema pitanju, u kojem se prepliću politika i ekonomija: "Oni žele da grade gasovod i da budu prisutni energetski na ovom prostoru. Nekima to ne odgovara. Znamo se da Amerikanci hoće da se prodaje gas koji se komprimuje u Americi. Ali, to su odnosi tih velikih koji imaju svoje interese. Mi treba da izaberemo ono što je jeftinije i za nas dugoročno sigurnije."

Ministar energetike Petar Đokić kaže da je posebno zadovoljan što Rusija dosljedno ispunjava obećanja u vezi sa zajedničkim projektom gasifikacije.

Naglašava da će ovaj poduhvat donijeti veliku korist ne samo Srpskoj, već i ostalim partnerima koji prepoznaju njegov mnogostruki potencijal. 

Povezane vijesti:

Antić: Isporuka gasa iz pravca Bugarske tokom iduće godine