latinica  ћирилица
21/10/2019 |  20:43 ⇒ 20:45 | Autor: klix.ba

U Abu Dabiju pronađen najstariji biser na svijetu (VIDEO)

Ministarstvo kulture i turizma Abu Dabija objavilo je da je otkrilo najstariji poznati prirodni biser na svijetu tokom iskopavanja na ostrvu Maravah, kraj obale glavnog grada Ujedinjenih Arapskih Emirata.
Najstariji biser na svijetu - Foto: AFP
Najstariji biser na svijetuFoto: AFP

Biser je otkriven među ruševinama naselja iz kamenog doba na susjednom ostrvu. To otkriće moglo bi imati posljedice na dosadašnja saznanja o istoriji trgovine, prenio je Dojče Vele.

Prema tvrdnjama direktora arheološke jedinice Abduli Kalfanu Al-Kabiju, biser je star najmanje 8.000 godina, što je "dokaz da je trgovina biserima postojala barem još od doba neolita".

Iskopavanje na ostrvu Maravah dovelo je i do otkrića keramike i pušaka.

Istraživači su sugerisali da su tadašnji ljudi možda trgovali lončarstvom i drugom robom u Mesopotamiji, drevnoj civilizaciji koja pokriva današnje dijelove Sirije, Iraka i Irana. Ta civilizacija je zaslužna za izum točka, poljoprivredu, pisanje i matematiku.

Tokom 19. i početkom 20.vijeka, kada su današnji Ujedinjene Arapske Emirati bili pod kontrolom različitih kolonijalnih sila, trgovina biserima bila je glavni faktor ekonomije tog područja. Međutim, otkako su otkrivene biserne ostrige u Јapanu krajem 1920-ih, troškovi bisera su drastično opali.

Biser sa ostrva Maravah biće izložen u Luvru u Abu Dabiju u izložbi naslovljenoj "10.000 godina luksuza".