latinica  ћирилица
21/10/2019 |  22:06 ⇒ 22:07 | Autor: SRNA

U Beogradu promocija studije "Srebrenica- stvarnosti i manipulacije"

Promocijom djela "Srebrenica - stvarnost i manipulacije" na Sajmu knjiga u Beogradu u srijedu, 23. oktobra, prvi put će biti javno publikovan srpski stav i naučno-stručno viđenje događaja oko Srebrenice, odnosno da se na tom području desio zločin, ali ne genocid, što je stav i domaćih i stranih eksperata - učesnika međunarodne naučne konferencije koja je ove godine održana u Banjaluci.
Srebrenica-stvarnost i manipulacije - Foto: RTRS
Srebrenica-stvarnost i manipulacijeFoto: RTRS

Iz Organizacije starješina Vojske Srpske pozivaju na prisustvo ovoj promociji u Beogradu s ciljem skidanja anateme sa Srba i Republike Srpske i omče oko vrata za odgovornost za nepostojeći genocid u Srebrenici.

Ističu da je promocija ove studije, objavljene na srpskom i engleskom jeziku, važna za prezentaciju srpskoj, ali i međunarodnoj javnosti, a očekuje se da će joj prisustvovati veliki broj komandanata Vojske Republike Srpske, advokata koji zastupaju optužene pred Haškim tribunalom i publicista koji su se bavili pojedinim temama odbrambeno-otadžbinskog rata i događajima u i oko Srebrenice.

Glavni i odgovorni urednik studije, čije je predstavljanje zakazano za srijedu od 14.00 do 15.00 časova, jeste Milovan Milutinović, pukovnik, ratni načelnik Informativne službe Glavnog štaba Vojske Republike Srpske.

Milutinović je i predsjednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske i predsjednik Organizacionog odbora Međunarodne naučne konferencije "Srebrenica, stvarnost i manipulacije", koja je održana u Banjaluci 12. i 13. aprila s ciljem utvrđivanja istine o ratnim događajima u Srebrenici i okolini od 1992. do 1995. godine.

Na toj konferenciji je predstavljeno 48 referata 52 autora i koautora, od kojih je 16 sa prostora van područja bivše Јugoslavije /Rusija, SAD, Engleska, Francuska, Austrija, Holandija, Portugalija, Švajcarska i Bugarska/, a jedan od zaključaka jeste da je snagom argumenta razobličena neosnovanost optužbi i presuda usmjerenih protiv srpskog naroda sa namjerom da mu bude pripisana krivica i odgovornost za navodni genocid nad bošnjačkim stanovništvom Srebrenice tokom jula 1995.

Јedan od zaključaka tog skupa jeste i da se zločin u Srebrenici u julu 1995. ne može smatrati genocidom u skladu sa opšteprihvaćenom definicijom koju je utvrdila i međunarodna konvencija o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida iz 1948. godine, a koja i danas egzistira kao instrument međunarodnog prava.

Između ostalog je navedeno da pravne kvalifikacije zločina u Srebrenici koje je dao Haški tribunal izricanjem presuda određenom broju optuženih i osuđenih lica nisu zasnovane na naučno, stručno i profesionalno verifikovanim činjenicama i dokazima, već uglavnom na neistinitim i lažnim izjavama određenog broja svjedoka iz reda bošnjačkog naroda i drugih, te kao takve moraju biti podvrgnute naučnoj, stručnoj i profesionalnoj verifikaciji.

Zaključeno je i da nema naučno potvrđenih dokaza o tačnom broju stradalih u borbenim dejstvima i van borbenih dejstava u Srebrenici u ljeto 1995. godine.

Naglašeno je da postoji dovoljno pouzdanih činjenica da je zločin u Srebrenici ciljano dobro osmišljen, detaljno isplaniran, dugo pripreman i uspješno realizovan od operativaca stranih obavještajnih službi, finansijski i medijski podržan od vojnih moćnika zapadnih zemalja, bošnjačkog vojnog i civilnog rukovodstva, sa osnovnim ciljem pribavljanja valjanog alibija za bombardovanje položaja Vojske Republike Srpske i srpskog stanovništva osiromašenim uranijom, u svrhu slabljenja pozicije Republike Srpske i dugotrajnog i sistematskog uništenja srpskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Međunarodnu naučnu konferencije "Srebrenica, stvarnost i manipulacije" su organizovali Organizacija starješina ešina Vojske Republike Srpske, Nezavisni univerzitet Banjaluka i Institut za istraživanje srpskih stradanja u 20. vijeku Beograd, a skupu, koji je održan u prostorijama Akademije nauka i umjetnosti Srpske, prisustvovali su i najviši zvaničnici Srpske i BiH.