latinica  ћирилица
22/10/2019 |  10:32 ⇒ 11:15 | Autor: RTRS

Stranačko zapošljavanje u MIP-u BiH

Sindikalna organizacija MIP-a BiH dostavila je dokumentaciju Tužilaštvu i Agenciji za istrage i zaštitu BiH dokumentaciju u vezi sa zapošljavanjem stranačkih kadrova PDP-a u Ministarstvu inostranih poslova BiH, prenosi portal Infosrpska.
Igor Crnadak - Foto: RTRS
Igor CrnadakFoto: RTRS

U tekstu se navodi da je 7. maja ove godine Sindikalna organizacija MIP-a BiH poslala Upravnom inspektoratu Ministarstva pravde u Savjetu ministara u tehničkom mandatu dokumentaciju, koja vrvi od nepravilnosti i nezakonitosti u MIP-u, a na koju se se oglušili i ministar Igor Crnadak i njegov šef kabineta Savo Škrba.

- Identičnu dokumentaciju Sindikat MIP-a proslijedio je i Agenciji za državnu službu, kao i kabinetu samog ministra, zamjenika i sekretara. Dokumentacija sadrži veliki broj, između ostalog, primjera zloupotreba funkcije, stranačkog nepotizma /PDP/, kršenja nacionalne zastupljenosti u MIP-u, kršenja odluka i pravilnika, kao i dokaze da se na konkursima primaju isključivo partijske kolege i njima podobni. Dokumentacija sadrži 78 stranica dokaznog materijala - naglašava se u tekstu.

Prema pisanju portala Infosrpska, Sindikat MIP-a je 21. maja ponovo poslao pismo u kome je ukazano na "direktno kršenje odluke, koju je lično potpisao ministar u tehničkom mandatu Crnadak, a koja se tiče uslova i načina upućivanja službenika u diplomatsko-konzularna predstavništva, kao i samog napredovanja u službi gdje postoji niz nedosljednosti".

U tekstu se dodaje da su prekršeni i sporazumi Predsjedništva BiH o rotaciji u DKP, kao i nacionalni balans po popisu iz 1991. godine.

- Sindikat MIP-a je 29. maja ove godine imao sastanak sa Crnatkom, kada je ukazano na propuste, ali se ni nakon tog sastanka ništa nije promijenilo ni za milimetar, a Ministarstvo inostranih poslova BiH je postojalo sve više i više "ministarstvo PDP-a" kojim je upravljao i upravlja ministar u tehničkom mandatu Crnadak i Mladen Ivanić, koji je izdavao direktive - naglašava se u tekstu.

Izvor portala Infosrpska potvrdio je da je Sindikat MIP-a ponovo, 5. avgusta, dostavio materijal sa novim dokazima stranačkog nepotizma u ovom ministarstvu Upravnom inspektoratu Ministarstva pravde u Savjetu ministara u tehničkom mandatu.

- Dobar dio navoda Sindikata MIP-a potvrđen je nalazom od Upravnog inspektorata Ministarstva pravde koji im je dostavljen 26. septembra. Nakon pregledanih dosijea po prijavi Sindikata MIP-a, u dosta slučajeva je pronađeno da nema potvrda o radnom stažu, a koje su obavezno navedene u svakom konkursu, kao i položenih javnih ispita koji su novozaposleni dužni položiti u roku od šest mjeseci nakon prijema u radni odnos - navodi se u tekstu.

U tekstu se navodi da je "kroz kabinet ministra Crnatka, za njegovog mandata, prošlo 21 lice, što je rekord od kako postoje zajedničke institucije BiH".

Izvor portala Infosrpska tvrdi da je "kabinet ministra u tehničkom mandatu potpuno popunjen, svi zaposleni do sada su zbrinuti ili u sjedištu ili u DKP, a većina su bila imenovana lica".

Prema tvrdnjama izvora portala, "to su uglavnom sve ljudi iz PDP-a koji su zbrinuti po preporuci Mladena Ivanića, Branislava Borenovića i Igora Crnatka".