latinica  ћирилица
22/10/2019 |  10:40 | Autor: SRNA

Јunker: Bregzit je gubljenje vremena i energije

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Јunker rekao je danas da Bregzit predstavlja "gubljenje vremena i energije" i da je nezadovoljan zbog toga što nije mogao da iskoristi svoj petogodišnji mandat u većoj mjeri za unapređenje Unije u službi građana.
Žan-Klod Јunker - Foto: Getty Images
Žan-Klod ЈunkerFoto: Getty Images

Јunker je rekao u obraćanju poslanicima Evropskog parlamenta u Strazburu da ovo tijelo može da odobri samo sporazum koji je sklopljen sa Londonom prošle sedmice, nakon što dokument dobije potvrdu u britanskom parlamentu.

- Sada treba da veoma pažljivo pratimo dešavanja u Vestminsteru, ali nije moguće, nije zamislivo da ovaj parlament ratifikuje sporazum prije nego što to učini Vestminster. Prvo London, pa onda Brisel i Strazbur - rekao je Јunker.

On je ranije više puta rekao da žali zbog odluke Britanije da napusti EU, što je odlučeno referendumom prije tri i po godine.

- Istina je da me boli to što sam toliki dio mandata potrošio na Bregzit, a samo sam želio da se bavim time kako da ova unija bolje služi građanima - gubljenje vremena i gubljenje energije - rekao je Јunker.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk rekao je poslanicima Evropskog parlamenta da vodi razgovore sa britanskim premijerom Borisom DŽonsonom o zahtjevu za produženje roka za Bregzit poslije 31. oktobra, kao i sa liderima ostalih 27 zemalja Unije, i da će donijeti odluku "u narednim danima".

- Bregzit bez dogovora nikada neće biti naša odluka - rekao je Tusk i dobio aplauz u Evropskom parlamentu.