latinica  ћирилица
22/10/2019 |  13:47 | Autor: SRNA

RHMZ Srpske dobio pet agrometeoroloških stanica

Direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda Tomislav Šajić rekao je da će puštanje u rad pet agrometeoroloških stanica, vrijednih oko 450.000 KM, koje je donirala Vlada Јapana, doprinijeti agrarnom sektoru Republike Srpske u dijelu praćenja agrometeoroloških parametara, kao neizostavnog dijela primarne poljoprivredne proizvodnje.
Vlada Јapana donirala 10 agrometeoroloških stanica - Foto: SRNA
Vlada Јapana donirala 10 agrometeoroloških stanicaFoto: SRNA

Šajić je u Sarajevu, nakon potpisivanja ugovora o primopredaji po pet ovih stanica hidrometeorološkim zavodima Republike Srpske i Federacije BiH, rekao da su u proteklom periodu učinjeni zajednički napori kako bi ove aktivnosti uspješno bile privedene kraju, tako da će oprema biti instalirana veoma brzo.

- Budući da je teritorije Republike Srpske pretežno ruralna i poljoprivredna, važnost instalacije i puštanja u rad ovih stanica je nemjerljiva - naglasio je Šajić.

On je istakao da se prilikom izbora lokacija za postavljanje stanica vodilo računa o teritorijalnoj raspodjeli i razvijenosti poljoprivredne proizvodnje u regijama, tako da su izabrane lokacije Slatina kod Banjaluke, Prnjavor, crkvina kod Šamca, te Ljubinje i Trebinje.

Šajić je rekao da je u Republici Srpskoj razvijen izvještajno-prognozni softver "CARPO" koji na bazi meteoroloških parametara daje preporuke za zaštitu poljoprivrednih kultura i u njega će biti integrisani podaci sa doniranih agrometeoroloških stanica.

- Vlada Republike Srpske posebnu pažnju poklanja razvoju poljoprivrede, a u prilog tome govori i činjenica da je našem agrarnom sektoru na godišnjem nivou na raspolaganju ukupno 200 miliona KM - naveo je Šajić.

Osim Šajića, ugovor o primopredaji opreme potpisali su i ambasador Јapana u BiH Hidejuki Sakamoto, ministar civilnih poslova u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Adil Osmanović, te direktor Federalnog hidrometeorološkog zavoda Almir Bijedić.

Osmanović je rekao da je oprema donirana na osnovu nota sporazuma između Savjeta ministara u tehničkom mandatu i Vlade Јapana, s ciljem unapređenja ekonomskog i društvenog razvoja BiH.

- Stanice će mjeriti čitav set meteoroloških podataka, kao što su temperatura i vlažnost vazduha, brzina i pravac vjetra, vazdušni pritisak, količina i vrsta padavina, sunčevo zračenje i vidljivost, te set podataka neophodnih za agrometeorološke analize i prognoze među kojima su temperatura i vlažnost zemljišta na raznim dubinama, vlažnost lista i visina snijega - pojasnio je Osmanović.

Sakamoto je naveo da Јapan, zbog lošeg iskustva sa vremenskim prilikama, u okviru incijative za saradnju sa Balkanom pridaje veliku važnost prevenciji i zaštiti od prirodnih katastrofa, te je siguran da će ova oprema doprinijeti blagovremenom informisanju poljoprivrednika.

Bijedić je ocijenio da će klimatske promjene sigurno pogoditi i BiH, te je pomoć Vlade Јapana točak koji će pomoći u praćenju, prilagođavanju i smanjenju štetnog djelovanja tih promjena.