latinica  ћирилица
22/10/2019 |  18:51 | Autor: SRNA

Promovisan zbornik radova o stradanju jasenovačkih logoraša

Јavna ustanova Spomen-područje Donja Gradina danas je na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu predstavila naučni časopis "Topola" i zbornik radova "Knjiga sjećanja", koja obuhvata svedočenja preživjelih jasenovačkih logoraša.
Predstavljen časopis "Topola" i zbornik radova "Knjiga sjećanja" - Foto: SRNA
Predstavljen časopis "Topola" i zbornik radova "Knjiga sjećanja"Foto: SRNA

Direktor Spomen-područja Donja Gradina Tanja Tuleković je na promociji na štandu Predstavništva Republike Srpske u Srbije rekla da je zbornik čine originalni materijali koji obuhvataju svjedočenja preživjelih jasenovačkih logoraša.

- Kustosi Spomen-područja Donja Gradina već 10 godina prikupljaju svjedočenja, odnosno razgovaraju sa ljudima koji su prošli kroz strahote koncentracionog logora Јasenovac - rekla je Tulekovićeva Srni.

Ona je istakla da je neophodno da, uoči 75 godina od proboja jasenovačkih logoraša, u knjizi budu objavljena ta sjećanja.

Tulekovićeva je istakla da je to posebno značajno zato što mnogi od ljudi sa kojima su ranije razgovarali više nisu među živima.

- To je originalan materijal bez naučne obrade, odnosno direktna komunikacija svjedok-publika i to je spona koja donosi emociju, koja nam nedostaje da upotpunimo mozaik stradanja za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske /NDH/ - rekla je Tulekovićeva.

Prema njenim riječima, peti broj časopisa "Topola" obuhvata 15 tekstova isto toliko autora.

- Oni na 290 strana donose nova saznanja i svoja istraživanja o stradanju civilnog stanovništa, prije svega, za vrijeme NDH - rekla je Tulekovićeva.

Ona je navela da je zanimljivo što svake godine ovaj časopis postaje prepoznatljiviji sa svojom strukturom.

- Sve više nam se javljaju ljudi, kako iz regiona, tako i iz udaljenijih oblasti koji žele da sarađuju. Uvijek imamo nekog iz inostranstva - rekla je Tulekovićeva.