latinica  ћирилица
22/10/2019 |  18:56 ⇒ 23/10/2019 | 09:36 | Autor: RTRS

Budžet Srpske veći za 60,6 miliona KM

Povećanje prihoda, ali i izmjena strukture realizovanih budžetskih sredstava i izdataka glavni su razlozi za rebalans budžeta Srpske za ovu godinu. Tri milijarde 316 miliona maraka ukupna su sredstva za rebalans i veća su za 60 miliona u odnosu na usvojeni budžet Srpske.

- Ovim rebalansom planiran je suficit od 67,6 miliona i veći je za 11 milona u odnosu na prvobitno planirani suficit budžetom za 2019. godinu - pojasnila je Zora Vidović, ministarka finansija Republike Srpske.

Povećana je naplata svih poreza, procentualno najveći je rast prihoda od igara na sreću, za 36,8 odsto.

Kada je riječ o rashodima za lična primanja, izdvojeno je više sredstava i to zbog povećanja plata i naknada pojedinim kategorijama zaposlenih u policiji i pravosuđu.

- Hoće li osjetiti i jedan penizoner vaš rebalans budžeta, hoće li osjetiti borac Vojske Republike Srpske? Hoće li osjetiti ijedan policajac - zapitao je PDP-ov Ljubiša Krunić.

SNSD-ov Srđan Mazalica kaža da ovim firme bolje posluju, da ostvaruju veću dobit, plaćaju više poreza na dobit, da raste zaposlenost, da rastu plate, da se povećava porez na dohodak od kojeg jedan dio ide i opštinama i da rastu doprinosi.

Povećani su i izdaci za nefinansijsku imovinu, najviše zbog plana nabavke novog aviona i izdvajanja za MUP.

Plan nabavke aviona ponovo je naišao na kritiku opozicije.

- Ako smo već povećali za 60 miliona, ok. Ali, mogli smo ih pametnije potrošiti, ne moramo kupovati avion - kaže Zorab Vidić, SDS.

- Ako uzmemo finansijske troškove i računicu Vlade, mislim da će to u krajnjem slučaju biti od koristi - kategoričan je Igor Žunić, SNSD.

Resorna ministarka odbacila je tvrdnje opozicije da rastu zaduženja.

Kaže, dug se smanjuje, a ukupno zaduženje u ovoj godini neće preći granicu koju je odredila Narodna skupština.

Odgovorila je i da su rebalansom pokrivena ranija davanja.

- Morali smo da zatvorimo plate za policiju koje smo povećali, plate za policiju koja radi u zatvorima i morali smo da zatvorimo penzije koje su povećane u avgustu mjesecu i to povećanje iznosi 12 miliona maraka - dodala je Vidovićeva.

Nakon rasprave o rebalansu budžeta, poslanici su, takođe po hitnom postupku razmotrili i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o izvršenju budžeta Republike Srpske za 2019. godinu.