latinica  ћирилица
22/10/2019 |  19:07 ⇒ 21:37 | Autor: RTRS

Čubrilović: Zahvaljujući radu Vlade i NSRS izvršava svoje obaveze

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović istakao je da je zadovoljan radom Vlade.

- Zahvaljujući radu Vlade mi izvršavamo sve svoje obaveze onako kako je to planirano za ovu godinu. Prvenstveno tu mislim na usvojene Zakone i sve obaveze koje Parlament ima u odnosu na rad Vlade - istakao je Čubrilović za RTRS.

Istakao je da Vlada servisira sve dugove prema kreditorima ove zemlje.

- Sigurno joj nedostaje više investicija, prije svega, investicija u infrastukturne projekte koje su preduslov za viši privredni razvoj. Nadam, se da će Vlada uspjeti da obezbijedi to u narednih nekoliko mjeseci, jer znam da se radi na nekim projektima i vjerujem da će neki od njih doživjeti realizaciju - istakao je predsjednik Parlamenta Srpske.

Kada je riječ o vladajućoj koalicija u kojoj je i Demos, Čubrilović je rekao da je to stabilna koalicija i da postoji komotna skupštinska većina što se tiče rada Parlamenta.

Istakao da je u NSRS nije došao zahtjev za posebnu sjednicu o kojoj bi trebalo da bude postignut odgovor na Deklaraciju SDA.

- Očekujem da to završimo u prvoj polovini novembra - rekao je Čubrilović i dodao da Deklaracija SDA ima kontinuitet u svom djelovanju i ima isti cilj kao Deklaracije koje su rađene prije 30 i više godina.

- Mislim da je vrijeme da se stane sa tim, jer srpski narod se ne osjeća lagodno kada čuje te zahtjeve i obzirom na konačne ciljeve. Sigurno da treba Republika Srpska i kroz formu zaključaka da donese svoje viđenje donošenja takvih Deklaracija kao što je ova - istakao je Čubrilović.

Na pitanje kakav odgovor očekuje, rekao je da će se to znati tek nakon rasprave u Narodnoj skupštini.

- Vidjećemo na kraju i šta sam predlagač traži od NSRS. Smatram da bi odgovor trebalo da bude usaglašen. Ne znam da li će biti, ali sa velikom podrškom će to biti podržano, a da li će biti svi na tom fonu ja ne mogu to da potvrdim, jer sam dokument kao prijedlog nije stigao još u NSRS - rekao je Čubrilović.

Istakao je da srpski predstavnici na nivou BiH ne odgovaraju NSRS.

- Mi smo imali neprijatnih situacija kada je riječ o pojedinim predstavnicima u samoj NSRS. U samoj NSRS je otvoreno govoreno da oni ne odgovaraju NSRS. To svakako nije dobro. Mi možemo da imao različita mišljenja po pojedinim pitanjima ali mislim da bi svakom od nas trebala prije svega i iznad svega da bude Republika Srpska i da bar po pojedinim pitanjima možemo imati usaglašene stavove - smatra Čubrilović.

Podsjetio je da su bili na usaglašavanju nekih stavova kod predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je želio da pomogne u određenoj situaciji.

- Naravno, ni tu nije bilo potpuno jedinstvo. Bilo je disonantnih tonova, ne toliko na samoj sjednici i komantarima neposredno poslije. Ali samim vremenom, do izražaja je dolazio taj različit stav. Mislim da bi trebalo da se kanemo toga i da partijske, pojedinačne a pogotovo lične interese stavimo u funkciju građana Srpske i srpskog naroda u BiH - istakao je Čubrilović i dodao - Mislim da je to najvažnije i osnovno pitanje oko kojeg bi trebalo da se složimo.

Podsjetio je da već godinu dana u BiH nije formirana vlast.

- Јa ne znam kada su predlagali i osmišljavali ovakav Izborni zakon, a uticaj međunarodne zajednice je bio ogroman na ovakav Zakon, da li su razmišljali da možemo da dođemo i u ovu situaciju - rekao je Čubrilović.

Naveo je na negativan primjer Mostara gdje već godinama nije proveden izbor onako kako to građani Mostara to trebalo da realizuju.

- Zato i ova situacija nije dobra. Srpska može da funkcioniše i ima kapacitet da zadovoljava većinu potreba građana Srpske ali to nije dobra poruka prema međunarodnoj zajednici, prema našim partnerima. Mi pretendujemo da budemo dio Evrope. Na ovaj način, tamo nikada nećemo doći - rekao je Čubrilović.

Kada je riječ o uslovljavanju AMP-om, kada je poznat i stav NSRS o NATO Čubrilović je rekao da je to nametnuti stav od pojedinih zemalja, ambasada.

- To nije i ne može da bude uslov za formiranje Savjeta ministara. Neki su se 'zakačili' za to i sad je to odjednom uslov koji se ne može prevazići - rekao je Čubrilović.