latinica  ћирилица
22/10/2019 |  19:08 ⇒ 20:18 | Autor: RTRS

Gacko: U toku izgradnja novog vodovoda

Gotovo tri decenije opština Gacko nema uredno snabdijevanje vodom. Slavine su, u ljetnim mjesecima suve, otkako je počela intenzivnija izgradnja stambenih objekata i proširenje vodovodne mreže. Kapacitet postojećeg izvorišta Vratlo ostao je isti. U toku je izgradnja novog vodovoda.

Restrikcije u vodosnabdijevanju, započete u julu, još traju. Najveći problem imaju stanovnici na višim spratovima zgrada, visinske zone i seoska područja.

- Vratlo je, kad je izgrađeno, prema projektu, bilo planirano za dva naselja, Gacko i Avtovac, i to na određeno vrijeme, međutim, došlo je do proširenja mreže po selima, sa velikim promjerima cijevi - rekao je Aleksa Zelenović načelnik odjeljenja za prostorno uređenje i koordinator tima za izgradnju.

Stotinu pedeset kilometara vodovodne mreže više je nego prekapacitirano za trenutnih manje od dvadeset pet litara u sekundi na vodozahvatu. Korisnici su ogorčeni.

U najvećem dijelu seoskih domaćinstava, koja uzgajaju stoku, vode nema od početka avgusta.

Opština je, u okviru projekta "Vodovodi i kanalizacija Republike Srpske", prošle godine pokrenula dogradnju jedanaest kilometara vodovoda, za dodatnih 45 litara u sekundi. Kreditom od 2,5 miliona i vlastitim novcem, izgradili su nešto više od sedam kilometara vodovoda. Za grant od 1,8 miliona , moraju se snaći.

- Restrikcije postoje po planu, koliko se može, voda se pušta, zato i radimo ovaj projekat - naveo je Aleksa Zelenović načelnik odjeljenja za prostorno uređenje i koordinator tima za izgradnju.

Završetak dogradnje vodovoda, ako bude novca, očekuje se u julu naredne godine. Gačanima će pomoć stići s neba, ako u slivu postojećeg izvorišta padne stotinu litara kiše. Do daljnjeg je neće biti.