latinica  ћирилица
22/10/2019 |  19:56 ⇒ 20:19 | Autor: sputniknews.com

Šta su se dogovorili Putin i Erdogan?

Ruski i turski predsjednici Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan su tokom šestočasovnog sastanka u Sočiju postigli, kako je ruski lider ocijenio, sudbonosan dogovor, te da je na kraju susreta potpisan memorandum koji se sastoji iz više stavki.
Putin i Erdogan (foto:Sputnik / Ramilь Sitdikov) -
Putin i Erdogan (foto:Sputnik / Ramilь Sitdikov)

Kako je nakon konferencije za novinare Putina i Erdogana prenio šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, Rusija i Turska su se dogovorile da će od srijede u podne u zonu koja se nalazi van domašaja turske vojne operacije ući ruska vojna policija i sirijska vojska, koja će pomagati Kurdima da se povuku na teritoriju koja je udaljena najmanje 30 kilometara od turske granice.

Takođe, prema memorandumu, kurdske jedinice biće izvedene iz sirijskih gradova Manbidž i Tal Rifat.

U memorandumu se takođe navodi da će Rusija i Turska ostati privrežene očuvanju teritorijalne cjelovitosti Sirije, ali i osiguranju nacionalne bezbjednosti Turske, a sve u skladu sa Astanskim sporazumom.

Lavrov je rekao i da se memorandumom podrazumijeva da će Moskva i Ankara preduzeti sve mjere kako bi se sprečio prelazak terorista kroz sirijsko-tursku granicu, ali i da se omogući bezbjedni povratak izbjeglica u Siriju.

Postignut je dogovor i da se formira zajednički mehanizam koji će pratiti ispunjenje svih ovih tačaka memoranduma.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je nakon pregovora sa liderom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom da je na sastanku "postignut izuzetno važan, ako ne i sudbonosan dogovor koji će razriješiti napetu situaciju na sirijsko-turskoj granici"

Putin je istakao i da sve strane vojne sile moraju da napuste Siriju kako bi se očuvao teritorijalni integritet te zemlje, kao i da Turska dijeli taj ruski stav.

Rusija pak dijeli zabrinutost Turske zbog porasta separatističkog raspoloženja u Siriji koje je vještački inicirano, dodao je Putin.

- Bez saradnje Turske i Sirije zasnovane na obostranom poštovanju ništa neće biti postignuto - naglasio je on.

Putin je istakao i da je sa Erdoganom razgovarao o tome da situacija na terenu ni na koji način ne smije da utiče na pokretanje rada sirijskog ustavnog komiteta, koji bi trebalo da zasjeda u Ženevi.

Ruski predsjednik je pozvao međunarodnu zajednicu da aktivnije pomogne svim izbjeglicama koji žele da se vrate u Siriju.

On je dodao i da ga je Erdogan informisao o tome kakvi su ciljevi i zadaci vojne operacije Turske na severoistoku Sirije.

Erdogan je tokom zajedničke konferencije za novinare sa Putinom u Sočiju izjavio da je glavni cilj turske vojne operacije započete na sjeveru Sirije da se protjeraju Radnička partija Kurdistana i Narodna zaštitna jedinica, koje Ankara smatra terorističkim organizacijama.

On je naglasio da turska ofanziva "Operacija mirno proljeće" garantuje sirijski teritorijalni integritet i političko jedinstvo, uz napomenu da Tursku nikada nije zanimala sirijska teritorija ili njena suverenost.