latinica  ћирилица
22/10/2019 |  20:42 ⇒ 21:02 | Autor: SRNA

Poslanici podržali DŽonsonov sporazum, ali odbili vremenski okvir za ratifikovanje

Parlament Velike Britanije podržao je sporazum za "Bregzit", koji je sa EU postigao britanski premijer Boris DŽonson, ali poslanici tek treba da se izjasne u vezi sa vremenskim okvirom za izglasavanje zakona za istupanje Britanije iz Unije.
Britanski parlament (Foto: Flickr/ Iain Farrell) -
Britanski parlament (Foto: Flickr/ Iain Farrell)

Drugo čitanje sporazuma podržalo je 329 poslanika, dok je 299 glasalo protiv, što je veliki napredak DŽonsona samo pet dana nakon postizanja sporazuma sa Briselom.

Glasanjem je usvajanje zakona pomjereno na sljedeću fazu, u kojoj protivnici sporazuma mogu da uhvate vlasti u zamku dopunama zakona koje bi mogle da naruše suštinu sporazuma.

DŽonson je ranije danas zaprijetio da će otkazati "Bregzit" i raspisati nove opšte izbore ukoliko Parlament ne podrži sporazum.

Poslanici odbacili vremenski okvir za ratifikovanje sporazuma

Britanski Parlament odbacio je vremenski okvir za ratifikovanje sporazuma za "Bregzit", koji je premijer Velike Britanije Boris DŽonson postigao sa EU.

DŽonson je prije glasanja upozorio da će, ukoliko ga poslanici ne podrže, odustati od pokušaja da se ratifikuje sporazum i da će raspisati izbore.

Protiv predloženog vremenskog okvira glasala su 322 poslanika, a 308 njih je podržalo vremenski okvir, kojim se predviđa rok od tri dana da se sporazum usvoji u Predstavničkom domu Parlamenta Velike Britanije.