latinica  ћирилица
23/10/2019 |  07:50 ⇒ 11:17 | Autor: TANЈUG

Predstavnički dom Kongresa usvojio rezoluciju o braći Bitići

Predstavnički dom Kongresa SAD usvojio je rezoluciju, kojom se od Srbije zahtijeva da riješi slučaj ubistva trojice braće Bitići – Ilija, Agrona i Mehmeta, koji su bili američki državljani.

Rezoluciju sada treba da usvoji i Senat.

Rezoluciju je u aprilu ponovo podnio kongresmen Li Zeldin iz Njujorka, a usvojio ju je Odbor za spoljnu politiku Predstavničkog doma 17. jula.

U dokumentu se navodi da od napretka u rješavanju tog slučaja treba da zavisi razvitak odnosa Sjedinjenih Američkih Država i Srbije, prenosi Glas Amerike.

- Neprihvatljivo je da nijedna osoba nikada nije proglašena krivom za ubistvo braće Bitići ili bilo kojih drugih zločina povezanih sa njihovom smrću i da se niko ne suočava sa optužbama za te zločine - navodi se u rezoluciji.

U dokumentu se navodi i da bi rješenje tog slučaja trebalo da se postavi kao prioritet za istragu i krivično gonjenje onih za koje se smatra da su odgovorni za zločin.

- Vlada Srbije i njena relevantna ministarstva i kancelarije, uključujući i Tužilaštvo za ratne zločine Srbije, trebalo bi da postave kao prioritet istragu i krivično gonjenje zvaničnika za koje se veruje da su odgovorni za te smrti - kaže se u tekstu dokumenta.

U tekstu se navodi da se odgovornim za ubistvo smatra nekadašnji komandant policijske jedinice Žandarmerija Goran Radosavljević Guri.

Da se rezolucija usvoji založili su se američki kongresmeni Eliot Engel i Lio Zeldin.

Govoreći na početku sjednice Engel, koji je i predsednik Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma, rekao je da rezolucija “jasno stavlja do znanja da Srbija mora da istraži smrt braće Bitići i privede krivce pravdi“.

- Ona poziva i vladu SAD da ohrabri i pomogne u uspješnom sprovođenju slučaja - rekao je Engel.

Braća Mehmet, Agron i Ilija Bitići porijeklom sa Kosova, vratili su se na Kosovo kako bi se borili na strani takozvane OVK u sukobima 1999. godine.

Njihova tijela otkrivena su jula 2001. godine u masovnoj grobnici u Petrovom Selu, u istočnoj Srbiji.