latinica  ћирилица
23/10/2019 |  11:55 ⇒ 11:57 | Autor: SRNA

Dačić: Države da povuku priznanje Kosova i daju šansu dijalogu

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je na sastanku Pokreta nesvrstanih zemalja u Bakuu pozvao sve države koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova da povuku prizinanje i daju šansu dijalogu i postizanju rješenja u skladu sa Rezoucijom Savjeta bezbjednosti UN 1244.
Ivica Dačić (Foto: Dragan Kujundžić) - Foto: TANЈUG
Ivica Dačić (Foto: Dragan Kujundžić)Foto: TANЈUG

On je pozvao sve države koje su priznale Kosovo da još jednom dobro razmotre svoju odluku i dalekosežne posljedice takvog presedana, ne samo za Srbiju i Balkan, već i druge zemlje i regione širom svijeta.

Dačić je naglasio da je postizanje političkog rješenja za pitanje Kosova i Metohije nacionalni prioritet Srbije, te podsjetio da je, u skladu sa pravno obavezujućom rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN 1244, Kosmet autonomna pokrajina u Srbiji pod upravom Unmika, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije

- Smatramo da se do trajnog i održivog rešenja može doći jedino dijalogom, kompromisom, kao i poštovanjem i implementacijom dogovorenog - rekao je Dačić.

Srbija se, dodao je on, snažno protivi svakom pokušaju nametanja unilateralnih, protivpravnih postupaka i zbog toga što oni ne doprinose podsticajnoj atmosferi za dalji tok dijaloga koji je u prekidu.

- Uvereni smo da je upravo za obnovu dijaloga i u interesu stabilnosti regiona neophodno izbjegavanje štetnih inicijativa, poput zahteva za prijem takozvanog Kosova u međunarodne organizacije - naglasio je Dačić.

Uprkos jednostranim potezima Prištine, on je istakao da Srbija ostaje posvećena iznalaženju kompromisnog rješenja za pitanje statusa Kosova koje će obezbijediti trajni mir i stabilnost.

Dačić je zahvalio svim državama koje ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i nesebično podržavaju napore Beograda za očuvanje teritorijalne cjelovitosti Srbije.

On je podsjetio da je samo u prethodne dvije godine, poštujući argumentaciju Srbije, 15 država povuklo odluku o priznanju samoproglašenog Kosova, što Beograd izuzetno cijeni.

Dačić je rekao da Srbija izražava punu podršku poštovanju principa suvereniteta i političke nezavisnosti kao temeljima na kojima treba da počivaju međunarodni mir i bezbjednost, kao i negovanje prijateljskih odnosa i saradnje između država.

- Verujemo da je svet zasnovan na vladavini prava i poštovanju ljudskih prava i dostojanstva svakog čoveka, žene i djeteta, bez obzira na njihovo porijeklo, vjeru, etničku ili bilo koju drugu pripadnost, jedina zdrava osnova za mir i održiv razvoj - istakao je Dačić.

Srbija je, nažalost, kaže Dačić na sopstvenom primjeru iskusila posljedice nepoštovanja međunarodnog prava, teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

- Suočila se sa stranom vojnom agresijom na svojoj teritoriji, progonom stanovništva i uništavanjem vijekovima stare kulturne i vjerske baštine, pokušajem secesionizma, kao i sve izraženijim teritorijalnim pretenzijama jedne susjedne države usmerenim ka srpskoj pokrajini Kosovu i Metohiji - dodao je Dačić.

On je istakao da Srbija, braneći svoj suverenitet i teritorijalni integritet, u isto vrijeme brani i međunarodno pravo, Povelju UN, vrhovni autoritet Savjeta bezbjednosti na očuvanju međunarodnog mira i bezbjednosti.

Dačić je naveo da se danas savremeni svijet nalazi pred suviše velikim, transnacionalnim izazovima da bi bilo koja zemlja, uključujući i one najveće, mogla da ih rješava samostalno.

- Srbija podržava multilateralizam i jačanje multilateralne efikasnosti smatramo suštinski važnim. Verujemo da se samo zajedničkim delovanjem, međusobnim usaglašavanjem i uvažavanjem mogu naći odgovori u suočavanju sa narastajućim globalnim izazovima koji zahtijevaju posvećen angažman svih multilateralnih foruma - rekao je Dačić.

On je dodao da Vlada Srbije pridaje veliku važnost programu stipendiranja mladih iz zemalja članica i posmatrača Pokreta nesvrstanih u okviru projekta "Svijet u Srbiji".

- Možete da računate na prijateljstvo, dobronamjernost, moju ličnu podršku i partnerstvo Srbije u ispunjavanju ciljeva i principa Pokreta nesvrstanih zemalja i izgradnji boljeg svijeta za generacije koje dolaze - poručio je Dačić.