latinica  ћирилица
23/10/2019 |  12:35 | Autor: SRNA

Bihać: Svi nezadovoljni, rješenja nema

U Bihaću je i dalje ista situacija i policija sve migrante koje zatekne u gradu sprovodi u centar Vučjak, rekao je danas portparol Gradske uprave Elmedin Mehadžić.
Kamp Vučjak (Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija) -
Kamp Vučjak (Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija)

- Niti su ti ljudi zadovoljni uslovima smještaja, niti smo mi kao građani Bihaća zadovoljni njihovim prisustvom, tako da smo svi nezadovoljni, a rješenja nema - istakao je Mehadžić.

On je naglasio da se nakon sastanka Operativnog štaba prije dva dana nije promijenilo ništa.

- Osim najava gradonačelnika da će najkasnije do polovine novembra tražiti od Gradskog vijeća da se iz Bire isele postojeći migranti, niko drugi nije reagovao - rekao je Mehadžić.

On je naveo da je kantonalna Civilna zaštita juče preuzela plaćanje vode i čišćenje smeća u centru Vučjak za narednih mjesec dana.

Mehadžić je rekao da gradonačelnik i Gradska uprava Bihaća ne mogu odlučivati o mjestima za smještaj migranata u drugim lokalnim zajednicama, dodajući da je to u nadležnosti Kantona.

On je podsjetio da je Grad ranije prema međunarodnoj zajednici, EU i IOM-u nudio lokaciju Lipa za smještaj izbjeglica na teritoriji grada, koju oni nisu prihvatili.

- Ta lokacija je odbijena zbog činjenice da tu, kako oni kažu, nema pratećih servisa, prodavnica, škola, policijskih punktova. To su bili raznorazni izgovori - ocijenio je Mehadžić.

U Gradskoj upravi Bihaća ističu da su im preostala dva načina da riješe migrantsku krizu u ovom gradu, a to je da to učine u saradnji sa svim nadležnim organima ili da preduzmu radikalnije korake kao što je onaj sa neplaćanjem vode i odvozom smeća, te zahtjevom za iseljenje migranata iz Bire.