latinica  ћирилица
23/10/2019 |  14:41 | Autor: SRNA

Vučić: Izuzetno teška situacija zbog preplitanja interesa velikih sila

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u Beogradu da je pred Srbijom izuzetno teška politička i bezbjednosna situacija i brojni izazovi sa kojima će morati da se suoči zbog preplitanja interesa velikih sila na njenoj teritoriji.
Aleksandar Vučić - Foto: RTRS
Aleksandar VučićFoto: RTRS

- Sa brojnim izazovima ćemo da se suočimo ne samo zbog regionalnih problema, odnosa sa Prištinom i složenih odnosa u regionu, nego i zbog činjenice da se raznovrsni višestrani i višeslojni interesi različitih svjetskih i evropskih aktera, velikih i moćnih zemalja i njihovi interesi prepliću na našoj teritoriji - rekao je Vučić na svečanoj akademiji povodom 120 godina Bezbjednosno-informativne agencije.

Vučić je poručio okupljenim bezbjednjacima i brojnim šefovima obavještajnih agencija stranih zemalja, da će Srbija sa svima da sarađuje, ali da je njena obaveza u tim izuzetno složenim uslovima da jača svoju nezavisnost, ekonomiju, armiju, bezbjednosne mehanizme.

On je rekao da Srbima i Albancima niko nije dozvolio da se dogovaraju sami između sebe jer svi smatraju da imaju na to pravo zbog svojih interesa.

- Kao da ne živimo ovdje mi i Albanci. Sa tim moramo da se pomirimo, ali i da snažimo svoju poziciju, jačamo našu nezavisnost, armiju, da bismo imali kartu kojom možemo da garantujemo sigurnost da se 1999. godina više ne ponovi, a ne da nekog napadamo - rekao je Vučić.

On je poručio pripadniicma BIA da je njihov jedini posao da odbrane interese Srbije.

- Da budemo svoji na svome, ništa tuđe nećemo, želimo najbolju saradnju sa svima, ali vi da budete čvrsti, snažni hrabri i da vam Srbija bude i ishodište i najvažniji cilj da bude očuvanje njene slobode, nezavisnosti i suvereniteta - rekao je predsjednik Srbije.

Vučić je naglasio da su tri osnovna cilja - očuvanje mira i stabilnosti u regionu i u Srbiji, očuvanje nezavisnosti Srbije i poboljšanje životnog standarda ljudi koji rade u službama.

- Ponosimo se svojom prošlošću, učešćem u Prvom i Drugom svjetskom ratu, poštujemo ljude koji su štitili naše državne i nacionalne interese 90-ih, ali osnovni cilj je da učinimo sve što možemo da sačuvamo mir i stabilnost - dodao je Vučić.

Prema njegovim riječima, Srbija mora da sačuva nezavisnost da bi mogla da opstane kao suverena zemlja.

- To znači nezavisnost u donošenju odluka, nezavisnu službu, u kojoj nema mjesta za one koji će da rade za druge službu. Sarađujte sa drugima, ali radite uvijek samo za svoju Srbiju. To je preduslov da sačuvamo suverenu, nezavisnu Srbiju, koja sama donosi odluke o svojoj budućnosti - rekao je Vučić.

On je naveo da je Srbija otvorena za saradnju sa svim na ovom polju, prije svega u borbi protiv terorizma, organizovanog kriminala i ilegalnih migracija.

Direktor BIA Bratislav Gašić rekao je da su vrijednosti, koje je Agencija pozvana da odbrani i koje predstavljaju suštinu i uslov postojanja države, izložene ozbiljnim realnim prijetnjama i izazovima.

Prema njegovim riječima, BIA je prva u državi koja ima odgovornost da ih blagovremenu prepozna, analizira i ocijeni.

- Ali to nije dovoljno jer se od nas očekuje i da im se aktivno djelujući, naravno na jedan specifičan način, suprostavimo. Čak ni to nije dovoljno. Ovo vrijeme traži i da u toj utakmici neizostavno pobijedimo - istakao je Gašić.

On je dodao da je BIA snažno iskoračila u pogledu tehničke opremljenosti, kao i stvaranja najboljih mogućih materijalnih i logističkih uslova koji doprinose poboljšanju kvaliteta rada svojih pripadnika.