latinica  ћирилица
23/10/2019 |  15:32 | Autor: SRNA

Šarović uputio inicijativu za prihvatanje "malog Šengena"

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Mirko Šarović uputio je danas ovoj instituciji inicijativu za prihvatanje "malog Šengena", kojim se omogućava potpuno i slobodno kretanje ljudi, robe, kapitala i usluga u regionu.
Mirko Šarović - Foto: RTRS
Mirko ŠarovićFoto: RTRS

Riječ je o deklaraciji koju su nedavno pokrenule Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija, pozivajući i ostale zemlje regiona da im se pridruže, a čiji je cilj uklanjanje graničnih kontrola i drugih prepreka slobodnom kretanju unutar zone slobodne trgovine - CEFTA za sve zemlje zapadnog Balkana, najdalje do 2021. godine, saopšteno je danas iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara u tehničkom mandatu.

Inicijativa predviđa mogućnost prelaska granica sa ličnom kartom, priznavanje diploma i jednaku mogućnost rada sa stečenim kvalifikacijama u svim zemljama regiona.

Eventualno prihvatanje deklaracije omogućiće i nesmetan protok robe, bez zadržavanja na granicama, što je posebno značajno ako se ima u vidu da, prema podacima Svjetske banke, kamioni na graničnim prelazima unutar zapadnog Balkana godišnje provedu 26 miliona časova.

Šarović smatra da Savjet ministara u tehničkom mandatu treba da podrži ovu inicijativu u najkraćem mogućem roku, uz procjenu da će njeno stupanje na snagu snažno uticati na ekonomski rast svih zemalja regiona.