latinica  ћирилица
23/10/2019 |  15:48 ⇒ 15:56 | Autor: SRNA

Trivić: Cilj reforme - sticanje primjenjivih znanja

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je da će se reforma obrazovanja u Srpskoj odnositi na unapređivanje nastavnih planova i programa, digitalizaciju udžbenika, stimulativno okruženje i edukaciju kadra da bi djeca stekla primjenjiva znanja za dalje školovanje ili karijeru.
Banjaluka: Natalija Trivić - konferencija za novinare - Foto: SRNA
Banjaluka: Natalija Trivić - konferencija za novinareFoto: SRNA

Ona je, nakon prvog konsultativnog sastanka sa članovima Odbora za reformu obrazovanja i Ekspertskog tima o predstojećim koracima u reformi predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja u Republici Srpskoj, rekla da bi rezultati reforme trebali biti vidljivi već iduće godine.

Prema njenim riječima, zadatak Ekspertskog tima je da pruži smjernice, koji će to biti primarni zadaci i na šta će se reforma odnositi.

- Ovo je pravo vrijeme da vidimo šta će to biti primjenjivo već u narednoj godini, a šta će biti dio izgradnje strategije razvoja obrazovanja koja bi trebala da se planira od 2022. do 2030. godine. Imamo pozitivne reakcije nastavnog kadra i stručnjaka koji rade u sistemu obrazovanja - navela je Trivićeva.

Ona je poručila da je cilj i da đaci sa radošću idu u školu i da nisu opterećeni suvišnim stvarima.

- Očekuje se da do kraja novembra imamo jasan plan i konkretne mjere reforme šta ćemo raditi za narednu školsku godinu kao eksperimentalno da bismo nakon toga pripremali za dalje. Proces reforme je proces kontinuiteta, a promjene će biti vidljive iz godine u godinu i dugoročno - rekla je Trivićeva.

Ona je naglasila da Ministarstvo želi da se vrati dignitet obrazovnom sistemu, da se zna šta je najbolje za đake, da se poštuju nastavnici jer na njima počiva obrazovni sistem.

Rukovodilac Ekspertskog tima Nina Ninković pojasnila je da je bi reforma obrazovanja treba da omogući da djeca rado idu u školu.

- Promjene koje podrazumijeva reforma u skladu su sa tokovima u svijetu, sa novim naučnim dostignućima. Pokušaćemo se približiti zemljama koje imaju razvijene obrazovne sisteme i pozitivnu praksu, ali i potrebama Srpske - rekla je Ninkovićeva.

Ona je naglasila da su djeca u fokusu, ali da su nastavnici ključ rješenja svih pitanja u obrazovanju, tako da će njihovo usavršavanje biti jedan od značajnih elemenata reforme.

Član Ekspertskog tima i pomoćnik ministra u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Vesna Nedeljković rekla je da Srbija već treću godinu sprovodi reforme i da imaju određena iskustva koja će prenijeti Srpskoj da bi što više približili obrazovne sisteme.

- Moramo biti pažljivi da napredne sisteme prilagodimo našoj djeci, nacionalnom biću i kulturi - istakla je Nedeljkovićeva.