latinica  ћирилица
23/10/2019 |  16:46 ⇒ 21:22 | Autor: RTRS

Evropska sedmica bezbjednosti i zdravlja na poslu; Јesu li radnici dovoljno zaštićeni?

Evropska sedmica bezbjednosti i zdravlja na poslu, koja se obilježava u oktobru, u Srpskoj je u sjenci dvije tragedije.

U ponedjeljak je u požaru nastradala radnica banjalučke firme koja se bavi proizvodnjom spužve, dok je juče, u padu sa skele, poginuo građevinski radnik.

Pogibija dvije osobe na radnom mjestu u dva dana u Banjaluci ponovo je pokrenula pitanje bezbjednosti na radu.

Izuzev ova dva slučaja, podaci Ministarstva govore da je ove godine život izgubilo pet radnika, teško je povrijeđeno 70, a lakše blizu 500.

- U ovoj godini u prva tri mjeseca bilo je pet poginulih radnika. To je najtragičnije, povećanje za osam poginulih u 2018. u odnosu na 2017. Teren traži određenu analizu postojećeg zakona i primjenu boljih pravilnika i boljih uslova po ovom pitanju - istakao je Nikola Šobat, predsjednik Udruženja inženjera zaštite na radu Banjaluka.

U Ministarstvu rada i boračko - invalidske zaštite navode da su postojeći zakon i pravilnik o preventivnim mjearama dobri.

Poslodavci su ti koji bi trebalo da preduzmu sve potrebne mjere zaštite na radu i svedu rizik na minimum.

- Taj pravilnik treba da se samo poštuje, da se primieni u praksi. Pored toga radna mjesta obavezuje i pravilnik o procjeni rizika. Poslodavac da uradi procjenu rizika 100 odsto sigurnog radnog mjesta. Ne postoji rizik koji se ne može izbjeći - kaže Vladislava Tadić, načelnik Odjeljenja zaštite na radu u Ministarstvu rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske.

Iz sindikata poručuju da ulaganje u zaštitu zdravlja na radu nije trošak nego investicija i da bi poslodavci tako trebalo i da razmišljaju.

- Ozbiljni poslodavci razmišljaju da je zdravo i sigurno radno mjesto čist dobitak i za poslodavca i za ukupno sredinu u kojoj živimo - naglasila je Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske.

Ni prošla godina po radnike nije bila sigurna.

Stradalo je njih 13, najviše u građevinarstvu, dok su u elektroindustriji poginula dvojica zaposlenih.