latinica  ћирилица
23/10/2019 |  18:18 ⇒ 20:20 | Autor: RTRS

Beograd: Na Sajmu knjiga predstavljena studija "Srebrenica-stvarnost i manipulacije"

Na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu predstavljena su izdanja Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske. Predstavljena je i studija "Srebrenica - stvarnost i manipulacije".

Među brojnim izdanjima ANURS-a, veliku pažnju privukao je Zbornik radova "25 godina Republike Srpske - specijalne paralelne veze".

Radovi istaknutih akademika i univerzitetskih profesora govore o razvoju Srpske i saradnji sa Srbijom, potvrđenoj sporazumom.

- On se ostvaruje izuzetno dobro, moram reći da zaista nije obična fraza da imamo dobre odnose, da imamo političku saradnju, nego je ovdje došla u prvi plan ekonomsko-socijalna saradnja - istakao je akademik Rajko Kuzmanović, predsjednik ANURS.

Promovisana je i studija "Srebrenica - stvarnost i manipulacije", objavljena na srpskom i engleskom jeziku, gdje je kroz 50 autorskih radova domaćih i stranih autora predočeno naučno-stručno viđenje o dešavanjima na području Srebrenice.

- Ovo potvrđuje ono naše osnovno opredjeljenje da se u Srebrenici nije dogodio genocid. Značaj ove studije "Srebrenica - stvarnost i manipulacije" je u tome što je to prva naučna studija srpskog govornog područja ili Srba koji o tom problemu govore - rekao je Milovan Milutinović, predsjednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske i glavni i odgovorni urednik studije.

- Mislim da je napravljeno jedno izuzetno kvalitetno naučno djelo, ali i početak razotkrivanja konstantne neistine, koja se iznosi u javnost, kako našu, tako i stranu, vezano za Srebrenicu - naglasio je advokat Branko Lukić, glavni branilac generala Ratka Mladića.

- Vidim da su dvije Srebrenice postojale - jedna medijski predstavljena kao manipulacija i jedna stvarna Srebrenica - dodao je genaral u penziji patar Škrbić.

Resorni ministar Duško Milunović ocjenjuje da je studija važna, jer donosi srpski pogled na dešavanja u Srebrenici, za razliku od informacija koje je plasirala bošnjačka strana.

- Ovo je vrlo značajno da će sada svjetska javnost i na engleskom jeziku imati ovu publikaciju koja će svakako pokazati i drugačije poglede i stanovišta i od onog koji je Haški tribunal donio u svojoj presudi - zaključio je Duško Milunović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

U planu je da studija bude podijeljena diplomatskim predstavništvima u BiH i Srbiji i da se uputi na brojne adrese svjetskih institucija.