latinica  ћирилица
23/10/2019 |  20:16 ⇒ 24/10/2019 | 07:50 | Autor: SRNA

NSRS: Prevencija smetnji u mentalnom zdravlju

Nacrtom zakona o zaštiti mentalnog zdravlja koji se razmatra u Narodnoj skupštini Republike Srpske uređuje se promocija mentalnog zdravlja, prevencija i rano otkrivanje smetnji u mentalnom zdravlju.
NSRS - Foto: RTRS
NSRSFoto: RTRS

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da se ovim zakonskim rješenjem definišu prava i obaveze u zaštiti mentalnog zdravlja, medicinske mjere, povjerljivost podataka iz medicinske dokumentacije i evidencije lica sa ovim smetnjama.

Šeranić je naveo da se ovim zakonskim rješenjem želi unaprijediti postojeći i razviti novi načini zaštite mentalnog zdravlja, povećati dostupnost kvalitetnog i pravovremenog pružanja zdravstvenih usluga, rehabilitacija i socijalna inkluzija lica sa smetnjama.

On je istakao da je opšti cilj ovog zakonskog rješenja kvalitetnija zaštita mentalnog zdravlja svih građana u Republici Srpskoj.

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske biće nastavljena sutra skupštinskom raspravom o Nacrtu zakona o zaštiti mentalnog zdravlja.

Na dnevnom redu su i nacrti zakona o liječenju neplodnosti postupcima biomedicinske potpomognute oplodnje i o izmjenama i dopunama Zakona o dječijoj zaštiti.

Nastavak sjednice je zakazan za 10.00 časova.

Povezane vijesti:

Zasjedanje NSRS obilježila rasprava o Zakonu o socijalnoj zaštiti