latinica  ћирилица
23/10/2019 |  20:32 | Autor: SRNA

Izrael: Ganc i zvanično mandatar

Predsjednik Izraela Ruven Rivlin zvanično je dao bivšem šefu izraelske vojske Beniju Gancu mandat za formiranje vlade i pronalaženje rješenja za najduži politički zastoj u istoriji države.
Zastava Izraela - Foto: Getty Images
Zastava IzraelaFoto: Getty Images

Rivlin je na konferenciji za novinare u Јerusalimu pozvao političke stranke da naprave ustupke, a Ganc je obećao da će pokušati da formira liberalnu ujedinjenu vladu.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu pokušao je da formira novu vladu, ali se nakon neuspjeha da to učini odrekao mandata u ponedjeljak, 21. oktobra, dva dana pred isticanje roka koji mu je dao izraelski predsjednik.

Rivlin je juče najavio da će danas zvanično dati mandat Gancu.

Ganc je dobio rok od 28 dana da formira vladu. Ukoliko ni on ne uspije to da učini, Rivlin će od parlamenta zatražiti da izabere novog premijera, javio je AFP.

Na izborima koji su održani 17. septembra nije bilo jasnog pobjednika, jer ni stranka Likud ni Plavi i bijeli nisu uspjeli da osvoje većinu glasova.

Nakon rezultata donesena je odluka o rotirajućoj funkciji premijera, čime su i Netanjahu i Ganc dobili priliku da formiraju vladajuću koaliciju.

Iz stranke izraelskog premijera Likud saopšteno je da će se pregovarači obje stranke.

Predsjednik Rivlin obećao je da će učiniti sve kako bi se izbjegli novi izbori u Izraelu.