latinica  ћирилица
25/10/2019 |  16:37 ⇒ 19:30 | Autor: SRNA

Srbi protiv formiranja migrantskog centra u Medenom Polju

Predstavnici Srba povratnika i Saveza srpskih udruženja Federacije BiH zaključili su danas na sastanku u Medenom Polju, kod Bosanskog Petrovca, da neće dozvoliti formiranje migrantskog centra u ovom srpskom povratničkom selu.

Nakon sastanka, predsjednik Saveza srpskih udruženja FBiH Brane Pećanac rekao je novinarima da nije prihvatljivo naseljavanje migranata na ove prostore jer bi to ugrozilo bezbjednost, dalji opstanak i život stanovnika na prostoru Medenog Polja, kao i opštine.

- Protiv smo bilo kakve dislokacije migrantskih centara na prostore gdje većinski žive Srbi, prema popisu stanovništva od 1991. godine - istakao je Pećanac.

On je upozorio da bi, ukoliko bi se to desilo, bio narušen Aneks sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma, da bi srpska populacija na ovom prostoru bila ekonomski i bezbjedno ugrožena i da bi se ponovo mogao dogoditi egzodus Srba.

- Ukoliko vlasti ne pristupe organizovano upravljanju migrantskom krizom i ako ne budu ispoštovani naši zaključci spremni smo da upotrijebimo sva legitimna i legalna sredstva da se odupremo bilo kakvom naseljavanju na prostore gdje vijekovima žive Srbi - istakao je Pećanac i naglasio da bi to podrazumijevalo i proteste pred nadležnim institucijama FBiH i BiH.

Sastanku, u organizaciji Saveza srpskih udruženja FBiH, prisustvovali su srpski delegati u Domu naroda Parlamenta FBiH Goran Broćeta, Dragana Damjanović, Drago Puzigaća i Nikica Bosnić, načelnici opština Bosanski Petrovac Dejan Prošić, Drvar Dušica Runić, Glamoč Nebojša Radivojša i Bosansko Grahovo Milorad Gligić, te predstavnici organizatora.

Tema sastanka bila je odbrana Aneksa sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma, prava na povratak i harmoničan život srpskih povratnika u FBiH, a u vezi sa najavama da migrantski centar bude formiran u Medenom Polju, koje je okruženo povratničkim srpskim selima Suvaja, Revenik, Kolunić, Vrtoče, Bjelajski Vaganac, saopšteno je ranije iz Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH.

Operativna grupa za pitanje migracija u Unsko-sanskom kantonu zatražila je u ponedjeljak, 21. oktobra, hitno izmještanje migranata iz prihvatnog kampa Vučjak kod Bihaća i predložila da oni budu smješteni u Medeno Polje kod Bosanskog Petrovca.

Povezane vijesti:

Naseljavanje migranata dovelo bi do novog egzodusa Srba

Protest Srba ispred Savjeta ministara, ako migranti budu u Medenom Polju

Runić: Srbi se ne bi osjećali sigurno pored migranata

Prošić: Naseljavanje migranata u Medeno Polje - udar na Dejton

Linta: Namjera - protjerivanje srpskih povratnika