latinica  ћирилица
30/10/2019 |  13:47 ⇒ 19:32 | Autor: SRNA

"Orao" obilježio 75 godina rada, najavljeni novi poslovi (FOTO)

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević izjavio je na proslavi 75 godina rada preduzeća iz namjenske industrije "Orao" u Bijeljini da se veoma brzo očekuje dogovor sa ruskim partnerom za dobijanje licenci koje bi ovoj firmi omogućile sigurnu budućnost za naredne bar dvije decenije.
Orao, Bijeljina - Foto: RTRS
Orao, BijeljinaFoto: RTRS

Petričević je čestitao jubilej menadžmentu i svim radnicima "Orla" koji su tokom godina doprinijeli da kapaciteti firme budu sačuvani i da se sada razgovara o njegovoj budućnosti kroz realizaciju aktivnosti neophodnih za sigurnije poslovanje u budućnosti.

- Resorno ministarstvo i Vlada Republike Srpske aktivno rade na započetim pregovorima još od avgusta, kada smo bili u posjeti Moskvi, i ti razgovori idu u dobrom smjeru - rekao je Petričević.

Prema njegovim riječima, za dobijanje licenci od ruskih partnera potrebno je vrijeme, ali odgovori koji stižu iz Rusije su da su ostvarene sve pretpostavke za dobijanje licenci za helikoptere i avionske motore.

- Mi smo u dnevnoj komunikaciji i očekujemo njihovu posjetu veoma brzo, možda i u narednih 10 dana, kako bi izvršili sve kontrole i preglede kao preduslov za dobijanje licenci - najavio je Petričević.

Foto: RTRS

Vršilac dužnosti generalnog direktora "Orla" Biljana Marković rekla je da 75 godina rada predstavlja dug životni vijek koliko ova kompanija živi, opstaje i ostaje i izrazila nadu da će "Orao" trajati još dugi niz godina.

- Mi se trudimo da obezbijedimo dobar temelj za budućnost, sve neophodne uslove za nastavak poslovanja, kao i za održanje trenutnih poslova, a za to imamo i kompetentne zaposlene i neophodne tehnologije - ocijenila je Markovićeva.

Ona je navela da se kompanija paralelno bori za održavanje tekućih poslova po licencama ruskih i engleskih proizvođača motora i za nastavak saradnje sa ruskim kompanijama koje su proizvođači originalnih motora za različite tipove helikoptera i avionskih motora, bez čega nema budućnosti "Orla" i dugoročnog obezbjeđenja poslova.

Foto: RTRS

- Ministarstvo privrede i preduzetništva Republike Srpske pokazuje poštovanje prema ovoj firmi i njenoj tradiciji, kao i smisao da nam obezbijedi osnovne uslove za opstanak u narednom periodu, jer najvećim dijelom odluke naše Vlade i resornog ministarstva, kao i Ministarstva odbrane Republike Srbije, odlučiće o budućnosti "Orla" u narednom periodu - navela je Markovićeva.

Ona je dodala da su u firmi trenutno i predstavnici kanadske kompanije sa kojima godinama uspješno sarađuju i sa kojima pregovaraju o novim uslovima poslovanja.

Foto: SRNA

Svečanost je održana u krugu preduzeća gdje su položeni vijenci ispred spomenika radnicima "Orla" koji su poginuli u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu kao pripadnici Vojske Republike Srpske, nakon čega je organizovana posjeta Spomen-sobi u krugu fabrike u kojoj se čuva sjećanje na 23 poginula i 75 ranjenih boraca koji su bili radnici "Orla".

Povodom jubileja, inženjer hemije u firmi Ana Mićić rekla je novinarima da "Orao" pruža priliku mladim ljudima da uče, rade i napreduju, što pokazuje njen primjer kao treće generacije u porodici koja radi u ovoj firmi, nakon djeda i oca.