latinica  ћирилица
01/11/2019 |  14:34 ⇒ 17:19 | Autor: SRNA

Obilježeno 27 godina od osnivanja Šestog odreda Specijalne brigade

Služenjem parastosa za 13 poginulih pripadnika Šestog odreda Specijalne brigade policije, danas je u Centru za obuku Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u Zalužanima kod Banjaluke obilježeno 27 godina od osnivanja tog odreda.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač istakao je da je ovaj odred bio jedan od elitnih i da je imao 511 pripadnika od kojih je više od 200 bilo ranjeno.

- Pripadnici ovog odreda borili su se na ratištima širom Republike Srpske. Neki od njih dali su život za slobodu srpskog naroda i stvaranje Srpske, što ne smije biti zaboravljeno - rekao je novinarima Lukač.

Predsjednik Udruženja Šestog odreda veterana Specijalne brigade policije Zoran Krajnović podsjetio je da je odred formiran 1. novembra 1992. godine u Banjaluci.

- Naš ratni put je bio herojski, a osnovni cilj je bio odbrana vjekovnih ognjišta srpskog naroda. To ne smije biti zaboravljeno, a posebno naši saborci koji su dali živote za stvaranje Republike Srpske - rekao je Krajnović i podsjetio da je odred više puta odlikovan.

Vijence kod spomen-ploče položili su predstavnici MUP-a, Boračke organizacije Republike Srpske, porodice stradalih pripadnika, delegacije Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH i grada Banjaluka.

Pripadnici Šestog odreda borili su se na ratištima širom Republike Srpske, a neke od najvažnijih akcija su učešće u proširenju Koridora, zaustavljanje prodora neprijatelja na Alibegovića kosi na bihaćkom ratištu, zauzimanje kote 850 na Žuči na sarajevskom ratištu, te učešće u akciji izvlačenja civila iz Dvora na Uni.

Od 144 pripadnika Specijalne brigade policije koji su život dali za Republiku Srpsku, njih 13 bili su pripadnici Šestog odreda.

O hrabrosti pripadnika Šestog odreda, ratnom putu i borbama koje su njeni pripadnici vodili na najtežim ratištima svjedoči i film "Naprijed do pobjede".

Tradiciju Šestog odreda Specijalne brigade policije baštini Specijalna antiteroristička jedinica policije MUP-a Srpske.