latinica  ћирилица
01/11/2019 |  18:55 ⇒ 20:18 | Autor: RTRS

Bileća: Nakon 20 godina služen parastos na tzv. ruskom groblju

Prvi put u posljednjih dvadesetak godina, na takozvanom ruskom groblju u Bileći služen je parastos.

Na tom mjestu sahranjeno je dvadesetak pripadnika Donskog kadetskog korpusa, koji su nakon Oktobarske revolucije emigrirali u tadašnju Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca.

Donski kadetski korpus sa oko 400 pitomaca, oficira, nastavnika i drugog osoblja, boravio je u Bileći od 1921. do 1925. godine. Oni koji su preminuli daleko od Rusije, sahranjeni su u bilećkom groblju. Gotovo cijeli vijek nakon toga, njihovi grobovi su zarasli, zapušteni i gotovo zaboravljeni. Ali ne zadugo.

- Projekt je gotov, i u kontaktu smo sa ruskom ambasadom. Nadam se do kraja godine da će sve biti završeno - rekao je Miodrag Hrnjez Ljumo.

Iako kratak, period boravka ruskih kadeta u Bileći ostavio je dubok trag: Rusi su obnovili kasarnu, organizovali školu, kulturne i zabavne svečanosti , sportska i konjička takmičenja.

- Ovdje smo da se prisjetimo tih ljudi. Nažalost široj javnosti je malo poznat značaj njihovog boravka - istakao je Nebojša Božić šef Konzularne kancelarije Srbije u Trebinju.

Umjetnik iz Rusije Ilja Mišanin naveo je da mi je drago kada vidi da se u Bileći i Republici Srpskoj odaje počast njegovim sunarodnicima, ruskim kadetima koji su nekada bili ovdje.

1. novembra 1921. godine ruski kadeti , nakon dugog puta stigli su u Bileću. Parastos i planirano uređenje "ruskog groblja" trebalo bi da budu uvod u obilježavnje stogodišnjice tog događaja.