latinica  ћирилица
02/11/2019 |  12:51 ⇒ 13:31 | Autor: SRNA

Uspješno izvedena zajednička vježba srpskih i ruskih pilota (FOTO)

Piloti Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije i njihove kolege iz Vazdušno-kosmičkih snaga Oružanih snaga Ruske Federacije uspješno su u Rusiji izveli zajedničku letno-taktičku vježbu "BARS 2019", u uslovima koji su blizu ratnih.
Uspješno izvedena letno-taktička vježba "BARS 2019" - Foto: SRNA
Uspješno izvedena letno-taktička vježba "BARS 2019"Foto: SRNA

Tema ovogodišnje vježbe je "Priprema i realizacija borbenih dejstava u toku izvršenja zadataka sprečavanja eskalacije oružanog sukoba na državnoj granici i sprovođenje akcije traganja i spasavanja", saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

Iz resornog ministarstva ističi da su petu po redu zajedničku vježbu obilježili izuzetna obučenost, dobra komunikacija i duh prijateljstva srpskih i ruskih pilota.

Učesnicima su uručene medalje za uspješno učešće na vježbi, po naredbi ministra odbrane Ruske Federacije generala armije Sergeja Šojgua.

Foto: SRNA

Komandant 204. vazduhoplovne brigade Vojske Srbije pukovnik Brane Krnjajić, koji je predvodio grupu pilota Vojske Srbije, rekao je da je veoma zadovoljan prikazanim, posebno ističući demonstriranu obučenost, ali i veliku motivisanost pripadnika dvije vojske.

Izrazivši zadovoljstvo zbog uspješne realizacije kompleksnih zadataka, načelnik 185. Centra za pripremu i borbenu primjenu jedinica vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije pukovnik Aleksej Rotko, vježbu je ocijenio visokom ocjenom.

Prema scenariju vježbe, oružani sukob je počeo na državnoj granici. Rukovodstvo vježbe je postavilo komandantu mješovite vazduhoplovne grupe zadatak da konflikt lokalizuje.

Nakon detaljnih priprema, piloti aviona MiG-29 i helikoptera Mi-8, u mješovitim posadama realizovali su složene letačke zadatke, uključujući bojevo gađanje i letove u noćnim uslovima.

Lovački avioni efikasno su presretali vazdušne ciljeve, dok je zadatak helikopterskih jedinica bio neutralisanje neprijateljske žive sile radi pripreme desantne prostorije i iskrcavanje desanta, kao i borbeno traganje i spasavanje.