latinica  ћирилица
02/11/2019 |  14:04 ⇒ 14:05 | Autor: SRNA

U Drezdenu proglašeno "nacističko vanredno stanje"

Njemački grad Drezden proglasio je "nacističko vanredno stanje", odnosno objavio da ima ozbiljan problem sa krajnjom desnicom.
Drezden - Foto: RTRS
DrezdenFoto: RTRS

Gradska uprava usvojila je rezoluciju u kojoj navodi da su u ovom gradu sve češći desničarski incidenti i aktivnosti, kao i da je potrebno puno toga uraditi kako bi se taj problem riješio.

U rezoluciji se grad poziva da pomogne žrtvama nasilja krajnje desnice, te da se zaštite manjine i osnaži demokratija.

Član gradske uprave Maks Ašenbah rekao je da je u opasnosti demokratsko društvo.

- Ovo je slično kao kod klimatskog vanrednog stanja. Imamo ozbiljan problem. U opasnosti je otvoreno demokratsko društvo - rekao je Ašenbah za Bi-Bi-Si.

On kaže da je neophodno preduzeti mjere jer političari ne čine dovoljno u smislu da se jasno poziciraju protiv krajnje desnice.

Ašenbah je rekao da je gradska uprava riješena da ostvari slobodno, liberalno, demokratsko društvo koje štiti manjine i koje se jasno protivi nacizmu.

Vladajuća stranka CDU odbila je ovu rezoluciju, ocijenivpi da je riječ o "čistom političkom simbolizmu", te da snažna retorika predstavlja "lingvističu grešku", prenio je DPA.

Njemačke liberalne Slobodne demokrate podržale su rezoluciju, ali su neki osudili termin "nacističko vanredno stanje", navodeći da to neće pomoći kandidaturi Drezdena da postane evropska prijestonica kulture za 2025. godinu, navodi DPA.

Drezden, glavni grad njemačke pokrajine Saksonije, dugo se smatrao uporištem krajnje desnice i sjedištem antiislamskog pokreta Pegida.