latinica  ћирилица
02/11/2019 |  14:16 | Autor: TANЈUG

Zaev: Izbori 12. aprila, učlanjenje u NATO okončaće se do februara

Cio postupak oko ratifikacije pristupnog protokola za učlanjenje Sjeverne Makedonije u NATO očekuje se da bude okončan do 11. februara.
Zoran Zaev (Foto:alsat.tv) -
Zoran Zaev (Foto:alsat.tv)

Tada se raspušta i aktuelni sastav makedonskog Sobranja, pa političke stranke treba da pripreme liste kandidata za prijevremene parlamentarne izbore 12. aprila 2020, rekao je Zoran Zaev, prenosi Plusinfo.

- Sve projekcije koje smo uradili ukazuju da ostaje pristupni protokol za Sjevernu Makedoniju u NATO ratifikuje još samo Španija, koja održava parlamentarne izbore 10. novembra, a ima zakazanu konstitutivnu sjednicu parlamenta za 3. decembar. To znači da imamo cio januar i desetak dana februara, i dovoljno vremena da se to završi - rekao je Zaev.

On je naglasio da je 12. april dogovoren datum za prijevremene izbore u Sjevernoj Makedoniji, a da bi do tada trebalo da se pripreme partijske programe i kandidatske liste koje treba da se isporuče građanima, kako bi oni odlučili kome će dati povjerenje za naredne četiri godine.

- Generalno ne očekujem promjenu datuma za izbore, ali istovremeno šaljem poruku da treba da budemo svjesni o odgovornosti koju imamo prema državi, kao što smo bili odgovorni i pozvali na prijevremene parlementarne izbore - istakao je Zaev

Sjeverna Makedonije će ići na prijevremene parlamentarne izbore 12. aprila, nakon što su evropski lideri odložili početak pristupnih pregovora sa tom zemljom.

Prije održavanja izbora, odnosno 3. januara 2020. godine aktuelni premijer Zaev će dati ostavku i biće formirana tehnička vlada, u čijem sastavu će biti i ministri iz opozicionog VMRO-DPMNE, kao garancuje za sprovođenje fer i poštenih izbora.

Riječ je o takozvanom Pržinskom modelu vlade koji je prvi put sproveden u toj zemlji 2015. godine, a koji predviđa 100 dana prije održavanja izbora konstituisanje tehnički sastav vlade u cilju organizoranja izbora.