latinica  ћирилица
02/11/2019 |  15:16 ⇒ 03/11/2019 | 08:09 | Autor: RTRS

Zemljotres pogodio BiH, treslo se i u Banjaluci (FOTO)

Bosnu i Hercegovinu pogodio je zemljotres jačine 4,8 stepeni. Podrhtavanje tla osjetilo se i u Banjaluci.

Iz Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske saopšteno je da je zemljotres magnitude 4,8 stepeni po Rihterovoj skali zabilježen u 15.11 časova sa epicentrom na širem području Vlašića.

U saopštenju se dodaje da zemljotres ovog intenziteta može izazvati u epicentralnoj zoni manja oštećenja na starijim i slabije građenim objektima.

Podrhtavanje tla osjetilo se na području Turbeta, Travnika, Gornjeg Vakufa, Banjaluke, Teslića, Zenice i Viteza.

Prema podacima sajta EMSC, epicentar potresa bio je 81 kilometar sjeverozapadno od Sarajeva, te 60 kilometara jugoistočno od Banjaluke.

Zemljotres, zabilježen na dubini od deset kilometara, osjetio se u većem dijelu zemlje, a ovo je najjači potres koji je pogodio BiH posljednjih godina.

Prve informacije o šteti došle su iz Travnika gdje su pucali zidovi na kućama i rušili se dimnjaci.

- Zemljotres ovog intenziteta u epicentralnoj zoni izaziva prva oštećenja na starim i slabije građenim objektima. Imamo saznanja da su predmeti padali sa polica, da su padali i dimnjaci, da su slike padale sa zidova, što odgovara ovom intenzitetu koji smo dali od šest do sedam stepeni po Merkaliju - navela je Snježana Cvijić Amulić, načelnica Odjeljenja za opservatorsku seizmologiju.

Značajnije materijalne štete nema. Nema ni informacija o povrijeđenima, potvrdio je za RTRS direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak.

Prema pisanjima lokalnih medija, u Turbetu, mjestu najbližem epicentru, građani su izašli na ulice.

- Ono što mogu sada potvrditi jeste da nije bilo nekakvih značajnijih šteta, niti eventualnog povređivanja građana. Pored nelagode i straha u tim trenucima, drugih problema nema. Skrećem pažnju da nema razloga za paniku i brigu - istakao je Solak.

Tokom ove godine tlo u BiH više puta se treslo, a prema procjenama, svakodnevno se u prosjeku javljaju tri zemljotresa intenziteta manjeg od tri stepena Merkalijeve skale, koje registruju samo instrumenti. Iako ne postoje mehanizmi za predviđanje zemljotresa, teritorija BiH spada u seizmički relativno aktivno područje.

Povezane vijesti:

Turbe: Pucali zidovi, rušili se dimnjaci, građani u strahu

U zemljotresu nije bilo povrijeđenih ni evakucija