latinica  ћирилица
02/11/2019 |  15:34 ⇒ 20:05 | Autor: SRNA

Šarović nije dostupan za komentar

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Mirko Šarović nije bio dostupan za komentar povodom informacije da je na telefonskoj sjednici Savjeta ministara glasao za izvještaj o radu Agencije za razvoj visokog obrazovanja i obezbjeđivanje kvaliteta BiH.
Mirko Šarović - Foto: RTRS
Mirko ŠarovićFoto: RTRS

Šarović, koji je i predsjednik SDS-a, nije se javljao na telefonske pozive Srne, niti je odgovarao na SMS poruku.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je juče da je Savjet ministara u tehničkom mandatu na telefonskoj sjednici usvojio izvještaj agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova u BiH, koji se zakonski nije mogao naći na sjednici, a za koji je glasao čak i jedan od srpskih ministara.

Srna saznaje da je za izvještaj glasao Šarović.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević rekao je Srni da je izvještaj usvojen protivno statutu Agencije.

- U Statutu eksplicitno stoji da Upravni odbor te agencije usvaja izvještaj i dostavlja ga na razmatranje Savjetu ministara. Sjednice UO nije bilo jer se i srpski i hrvatski članovi Odbora, većina zaposlenih u Agenciji, pa čak i univerziteti iz Federacije BiH protive odlukama direktora te agencije - istakao je Rajčević.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić rekao je da je zgranut činjenicom da je jedan od trojice srpskih ministara u Savjetu ministara u tehničkom mandatu glasao za izvještaj Agencije za razvoj visokog obrazovanja i obezbjeđivanje kvaliteta BiH budući da zbog samovolje njenog direktora dva javna univerziteta u Repubici Srpskoj nisu dobila akreditacije.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin rekao je Srni da Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta BiH nije uradila svoj posao i nije zaslužila da joj Savjet ministara BiH prihvati izvještaj, pogotovo uzimajući u obzir njen odnos prema dva javna univerziteta u Republici Srpskoj.

Agencija za akreditaciju visokoškolskih ustanova u BiH godinu dana osporava akreditacija dva državna univerziteta u Republici Srpskoj, a Srpska je povukla svoje članove iz Upravnog odbora te agencije.