latinica  ћирилица
02/11/2019 |  21:51 ⇒ 03/11/2019 | 12:36 | Autor: RTRS

Pjesniku Milanu Nenadiću uručena "Dučićeva nagrada"

U Trebinju je u okviru Dučićevih večeri poezije održana svečana akademija, kojoj su, u čast barda srpske književnosti Јovana Dučića, prisustvavali brojni pjesnici i kulturni stvaraoci.

"Dučićeva nagrada", koja se dodjeljuje svake treće godine, uručena je pjesniku Milanu Nenadiću.

Nenadić je rekao da je ovu nagradu dobio i 1971. godine, kada se ova manifestacija zvala Trebinjske večeri poezije.

- Drago mi je što sam u Dučićevom gradi i što se ovaj velikan slavi na ovakav način - rekao je on.

Pomoćnik ministra prosvjete i kulture Tanja Đaković istakla je značaj Dučićevih večeri poezije ne samo za Trebinje, već za cijelu Republiku Srpsku, ali i šire, te najavila dalju podršku resornog ministarstva ovoj manifestaciji.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić istakao je da su Trebinjci ponosni na Dučića i da s radošću dočekuju svake Dučićeve večeri poezije.

On je naglasio značaj toga što u ovim danima Trebinje posjeti veliki broj pjesnika sa svih strana, jer se na ovom mjestu pjesnička riječ voli, cijeni i poštuje.

Akademiji je prethodilo otvaranje izložbe "Priča u slikama" u trebinjskom Muzeju Hercegovine. Riječ je o stalnoj postavci slika umjetnika Miće Popovića i Vere Božičković Popović iz galerije Muzeja u Loznici.

Dučićeve večeri poezije završavaju sutra kada će, između ostalog, biti služen pomen pjesniku i održano tradicionalno pjesničko veče.

Pokrovitelji manifestacije su Vlada Republike Srpske i Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske.