latinica  ћирилица
03/11/2019 |  18:48 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

Brod: Kamioni ugrožavaju bezbjednost đaka

Bezbjednost učenika srednje i dijela učenika osnovne škole u Brodu, ugrožena je osam godina zbog kamiona, čiji se sadržaji carine uz sam Srednjoškolski centar "Nikola Tesla". Iako su se nadležni u Brodu obraćali UIO, do sada, nije ništa učinjeno na izmještanju terminala. Opština će nakon izgradnje obilaznice, tražiti da terminal za carinjenje bude izmješten na bezbjednije mjesto.

Oko 400 učenika i profesora svakodnevno strijepi za svoju bezbjednost od kamiona, a zbog nedovoljnog prostora najčešće zatvore i put do škole.

- Moramo stalno da izvirujemo kako bismo bili sigurni da li ima auta ili ne, da li je to sigurno za prelaz, tako da se s tim problemom susrećemo i pri dolasku u školu i pri odlasku iz nje, a i na velikom odmoru takođe - priča Ana Marković, učenica Gimnazije u Brodu.

Milica Radovanović, učenica SŠC "Nikola Tesla" Brod smatra da mnogi učenici tokom odmora i kada idu prema školi i od škole trebaju da prelaze preko pješačkog. Kako kaže, učenicima je nepregledno za preći jer ne vide ostatak saobraćaja od velikog broja kamiona.

Vozači kažu da ovako nešto nisu vidjeli nigdje u BiH. U Brodu strahuju da bi zbog skučenog i nepreglednog prostora, neko mogao i stradati.

- Ugrožena su i djeca i mi, ne vidimo ih, uđu nam u mrtvi ugao. Nigdje nema da je škola i terminal u neposrednoj blizini. Smatram da bi to pitanje na neki način trebalo riješiti - ističe Milan Kojić, vozač iz Dervente.

Osim problema bezbjednosti, učenici doživljavaju i neprijatnosti. U školi tvrde da je bilo pritužbi roditelja, da su im djeca doživljavala razne neugodnosti od pojedinih vozača.

- Јako puno je vozača koji su pristojni, međutim među njima imamo i onih koji su upućivali jako ružne riječi našim učenicama, a i bilo je neprimjerenog ponašanja - rekla je Dragica Ivanović, direktorka SŠC "Nikola Tesla".

U opštini zabrinuti što problem bezbjednosti djece osam godina stoji neriješen. Uradili su, kažu, ono što mogu, zajedno sa Vladom Srpske grade obilaznicu, koja bi bila ozbiljan povod da UIO svoj carinski terminal smjesti na bezbjednije mjesto.

- Mi konstantno tražimo pomoć u rješavanju ovog pitanja, a posebno nakon što obilaznica bude izgrađena, ponovo ćemo ići sa zahtjevom da se na novu lokaciju izmjesti carinski terminal, i smatramo da ćemo automatski ovaj problem da riješimo - naveo je Goran Garačić, zamjenik načelnika Broda.

Iz UIO nismo dobili odgovor, da li su planirali izmještanje carinskog terminala u Brodu.